183 világűrben töltött nap után értek vissza a Földre kínai űrhajósok

2022. április 16. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Három kínai űrhajós tért vissza a Földre szombaton, 183 világűrben töltött nap után, teljesítve az ország eddigi leghosszabb űrmisszióját – tudósít a földet érésről a Reuters. Az egy nő, Vang Ja-ping és a két férfi, Csai Cse-kang és Je Kuang-fu űrhajósok szombat reggel landoltak a Kína észak-nyugati részén fekvő Góbi-sivatagban. A kínai állami televízió élőben közvetített a helyszínről.

Az űrhajósok kilenc órával azután landoltak, hogy elhagyták Kína első űrállomásának modulját.

A tavaly októberi kilövésük óta eltelt fél évben teljesítették az űrállomásuk, a Tienkung (Égi Palota) év végi befejezéséhez szükséges 11 küldetésből az ötödik részt. Még az év folyamán további két modult indítanak a világűrbe a leendő űrállomás fő részének elkészítéséhez. A következő fázisban, azaz már a jövő hónapban, teherűrhajó érkezik az állomáshoz, amely egyebek mellett üzemanyagot és más szükséges eszközöket szállít majd, előkészítve a Sencsou-14 júniusra tervezett repülését.

Kínának nem titkolt terve, hogy 2030-ra űrhatalommá váljon: többek közt sikeresen indítottak az elmúlt időszakban szondákat a Mars felfedezésére és ők voltak az első ország, amely űrhajót jutatott a Hold túlsó oldalára is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!