Tallinnban „véres” alsóneműben tiltakoztak az ukrán nők tömeges megerőszakolása ellen

2022. április 14. – 15:00

frissítve

Tallinnban „véres” alsóneműben tiltakoztak az ukrán nők tömeges megerőszakolása ellen
Háborúellenes, Ukrajnát támogató üzenetek Tallinnban – Fotó: Benoit Tessier / REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a tallinni orosz nagykövetség előtt az észtek egy vizuálisan nagyon erős performance-szal hívták fel a figyelmet arra, hogy Ukrajnában az orosz katonák tömegesen erőszakolják meg a helyi lakosokat.

A közösségi médiában nagyon gyorsan elterjedtek a tiltakozó akcióról készült fotók, amelyeken jól látható, hogy a tüntetők a fejükre fekete zsákot húztak, és vörösre festett alsóneműben és lábakkal álltak sorfalat az orosz követség előtt.

„Ukrajnában az orosz katonák ártatlan nőket és gyerekeket erőszakolnak és gyilkolnak meg. Azok az emberek, akik fenntartják ezt a háborút, fenntartják az ilyen háborús bűnöket is, és ezekben a megdöbbentő bűncselekményekben bűntársak. Ez a mi üzenetünk Putyin oroszországi, észtországi és bárhol élő támogatóinak” – számolt be a 20 tüntető üzenetéről a Libertatea.ro, a helyi Err.ee helyi lapra hivatkozva.

A megmozdulás előzménye, hogy egyre több és egyre aggasztóbb jelentés érkezik Ukrajnából arról, hogy az oroszok által megszállt területeken az orosz katonák tömegesen gyilkolnak meg civileket és erőszakolnak meg nőket és gyerekeket.

„Egyre több jelentés érkezik szexuális erőszakról. Ezeket az állításokat független bizottságoknak kell kivizsgálniuk” – nyilatkozta kedden Sima Bahous, az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának igazgatója, számolt be az Euronews.

Liudmila Denisova, az ukrán nép ügyvédje arról nyilatkozott, hogy az áldozatokat pontos számát nem lehet megállapítani, de biztos abban, hogy az oroszok által elfoglalt területeken tömegesen előfordulnak az ilyen esetek – írta a Libertatea egy ukrán lapra hivatkozva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!