58-ra nőtt a Fülöp-szigeteki áradások és földcsuszamlások áldozatainak száma

2022. április 13. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalos adatok szerint szerdára 58-ra emelkedett a Fülöp-szigeteki földcsuszamlások és áradások halálos áldozatainak száma – írja az AFP.

A Megi trópusi vihar – a legerősebb, amely idén a szigetországot sújtotta – az ország középső részén, Leyte tartomáynban követelte a legtöbb halálos áldozatot. A helyi hatóságok szerint Leytén legalább 47 ember meghalt és 27-en eltűntek, miután több falura is földcsuszamlások zúdultak.

A túlélők keresése szerdán hajnalban kezdődött újra. Pilar faluból mintegy 50 túlélőt mentettek ki. A keresési műveletek Baybay város környékén is újraindultak, miután elállt az eső, így a mentőszolgálatok hozzáfértek a súlyosan érintett területekhez is. A katonaság, a parti őrség, a rendőrség és a tűzoltóság is részt vesz a keresési és mentési munkálatokban.

Mentési munkálatok egy elárasztott településen Leyte tartományban 2022. április 10-én – Fotó: Philippine Coast Guard / Reuters
Mentési munkálatok egy elárasztott településen Leyte tartományban 2022. április 10-én – Fotó: Philippine Coast Guard / Reuters

A nemzeti katasztrófavédelmi hivatal szerint három ember hat meg Negros Oriental tartományban, és szintén hárman vesztették életüket a déli Mindanao szigeten.

A hét elején lesújtó Megi vihar miatt több tucat kikötő kénytelen volt felfüggeszteni a működését, így turisták ezrei rekedtek a Fülöp-szigeteken az év egyik legforgalmasabb turisztikai időszakában, a nagyhét kezdetén.

Négy hónappal korábban a Rai szupertájfun pusztított az ország nagy részén, több mint 400 halálos áldozatot követelve és több százezer hajléktalant hagyva maga után. A tudósok régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tájfunok egyre gyorsabban erősödnek, ahogy a Föld az éghajlatváltozás miatt egyre melegebbé válik.

A Fülöp-szigeteket évente átlagosan húsz vihar sújtja. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely mintegy 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!