Oroszország óva inti Finnországot és Svédországot a NATO-csatlakozástól

2022. április 11. – 21:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország óva intette Finnországot és Svédországot a NATO-hoz való csatlakozástól. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy ez a lépés nem hozná el Európa stabilitását. „A szövetség továbbra is a konfrontációra irányuló eszköz” – mondta Peszkov a NATO-ról.

Ugyanakkor amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy a finnek és a svédek már júniusban benyújtják a szövetséghez való csatlakozásra vonatkozó kérelmüket. Washington vélhetően támogatná ezt a lépést, amelynek eredményeként a NATO 32 tagúra bővülne. Az amerikai külügyminisztérium tisztviselői múlt héten számoltak be arról, hogy a NATO vezetői, valamint a finn és a svéd külügyminiszterek megbeszéléseket folytattak. Amerikai védelmi tisztviselők szerint Moszkva „hatalmas stratégiai hibát” követett el Ukrajna megtámadásával, mert ezzel csak a NATO bővítését és megerősödését érték el.

Múlt héten Peszkov azt mondta, hogy Oroszországnak saját intézkedéseivel kellene „helyreállítania a helyzetet”, ha Svédország és Finnország csatlakozna a NATO-hoz. Korábban Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője „katonai és politikai következményekre” figyelmeztetett arra az esetre, ha Finnország és Svédország csatlakozik a szövetséghez.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!