Macron és Le Pen küzdhet tovább a francia elnöki posztért

Legfontosabb

2022. április 10. – 21:10

Macron és Le Pen küzdhet tovább a francia elnöki posztért
Emmanuel Macron beszél a támogatóihoz, miután az élen végzett a francia elnökválasztás első fordulójában 2022. április 10-én – Fotó: Ludovic Marin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron elnök végzett az élen a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójában, a belügyminisztérium adatai szerint

  • Macron 27,84 százalékot ért el,
  • mögötte pedig a 23,15 százalékon álló Marine Le Pen jutott tovább az április 24-i, mindent eldöntő második fordulóba.

Az első exit pollok némileg különböző eredményt vetítettek előre, de abban mindegyik megegyezett, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően a centrista Macron és a szélsőjobboldalról középre is nyitni próbáló Le Pen jut tovább az első fordulóból.

A szavazatok összeszámolásával párhuzamosan frissített utolsó becslések azonban már az első adatoknál szűkebb különbséget jeleztek Le Pen és a harmadik helyre jósolt Jean-Luc Mélenchon között. A balszél veteránja, a fiatalok körében is népszerű Mélenchon az Ipsos-Sopra Steria szerint végül mindössze 0,8 százalékpontra lehet majd Le Pentől, és a hívei reménykedtek egy utolsó pillanatos előzésben.

Mélenchon kampányfőnöke, Manuel Bompard azonban a Le Monde szerint éjszaka bejelentette, hogy ugyan jelöltjük 22 százalék körül végez majd, ami hatalmas eredmény, de szerintük nem lesz elég a második fordulóhoz. Végül 21,95-ot ért el.

A jelöltek mindenesetre arra készülve tartották meg a beszédeiket már korábban, a francia elemzők pedig annak fényében értékelték az előzetes eredményeket, hogy a becsléseknek megfelelően megismétlődik a 2017-es elnökválasztás felállása. Akkor Macron 24 százalékkal végzett az élen az első fordulóban, Le Pen pedig 21,3 százalékkal jutott tovább.

A részvétel vasárnap 73,69 százalékos volt, több mint három százalékponttal alacsonyabb, mint öt évvel ezelőtt az első fordulóban.

A többi jelölt szavazóit próbálták győzködni

„Még semmi nem dőlt el” – figyelmeztetett Macron, miután mindenkinek megköszönte a szavazatokat. Azt mondta, hogy a következő két hétben várható vita meghatározó lesz Franciaország és Európa számára is. Azt is mondta, hogy csak az ő terveik segíthetnek a vásárlóerő fenntartásában, nem pedig Le Pen ígéretei.

Köszönetet mondott azoknak a kiesett jelölteknek, akik őt biztosították a támogatásukról a második körben, és azoknak is, akik nem mellette, de a szélsőjobboldallal szemben szólaltak fel – ez elsősorban Mélenchonra utalt.

Marine Le Pen beszél az előzetes eredmények ismeretében 2022. április 10-én este – Fotó: Albert Cara / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Marine Le Pen beszél az előzetes eredmények ismeretében 2022. április 10-én este – Fotó: Albert Cara / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Le Pen is azokhoz szólt, akik az első fordulóban egy másik jelöltre szavaztak, és azt kérte, álljanak mellé két hét múlva. „Április 24-én az lesz a kérdés, hogy milyen társadalmat és milyen civilizációt akarunk” – mondta. Azt is kijelentette, hogy megválasztása esetén öt éven belül rendbe tenné Franciaországot.

Macron és Le Pen továbbjutása volt várható, csak az arányok voltak kérdésesek

Arról itt írtunk korábban, hogy március elején a francia elnökválasztás már-már lefutott ügynek tűnt. Emmanuel Macron elnök támogatottsága az ukrajnai orosz inváziót követően erős növekedésnek indult, miután a háború kiszorította a hírekből az elnökválasztási kampányt, az ellenzék nem tudta tematizálni a politikai napirendet, Macron pedig kapott az alkalmon, és a nemzetet felelősen vezető nagy diplomata szerepében próbált megjelenni. Macront egy ponton 30 százalék körül is mérték, míg Le Pen akkoriban 17 százalékon állt.

Ehhez képest az utóbbi két-három hétben Macron népszerűsége elkezdett visszaesni a felmérésekben a háború előtti szintre, miközben az egykor hangos putyinista Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) jelöltje kampányát az oroszbarát retorika helyett az inflációra és az alacsony keresetű rétegek nehézségeire összpontosítva jelentősen feljött, és elkezdte megközelíteni az elnököt.

Közben a másik széljobbos induló, a berobbanása után tavaly ősszel a felmérésekben Le Pen nyakára érő Éric Zemmour kampánya összeomlott az ukrán válság közepette (a francia szélsőjobboldal belső harcáról itt írtunk korábban). Le Pen nyomában Jean-Luc Mélenchon emelkedett ki a mezőnyből, aki öt évvel ezelőtt is 19,6 százalékkal lett negyedik.

Macron az utolsó felmérések összesítései szerint 26, Le Pen 23, Mélenchon 17 százalékra számíthatott, míg Zemmour 9, a jobbközép Köztársaságiak (Republikánusok – Les Républicains) jelöltje, Valérie Pécresse pedig 8 százalékra csúszott vissza. A kampány utolsó heteit, és azt, miért az élen végzett három jelölt emelkedett ki, itt foglaltuk össze részletesen>>>

Három pólus mögött sorakoztak fel a végére

Végül Macron erősebb eredménnyel végez 27-28 százalék között, Le Pen pedig az utolsó előrejelzéseknek megfelelő támogatottságot tudhat maga mögött, néhány százalékpontot javítva 2017-es eredményén.

Mélenchon is eddigi legjobb eredményét éri el, és noha a szavazatszámlálás elején a helyszínen sem nagyon bíztak ebben, és a politikus is korán megtartotta már a beszédét, a Libération szerint a kezdetinél sokkal szorosabb végeredményt előrevetítő utolsó becslés miatt az eredményvárón éjfél előtt sokan reménykedni kezdtek, hogy akár be is érheti a jelöltjük Le Pent. A számolás még nem ért véget, de Mélenchon kampányfőnöke már nem bízik ebben, és a rettentő szoros végeredményről szóló becslést kiadó Ipsos igazgatója is Macront és Le Pent mondta két továbbjutónak.

Jean-Luc Mélenchon beszél támogatóihoz 2022. április 10-én este – Fotó: Antoine Mermet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Jean-Luc Mélenchon beszél támogatóihoz 2022. április 10-én este – Fotó: Antoine Mermet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az biztos, hogy a többiek jócskán lemaradva következnek csak. A bevándorlásellenes publicistából lett politikus Zemmour csak 7,05, Pécresse 4,79, a Zöldek jelöltje, Yannick Jadot 4,58, a balközép szocialisták indulója, Párizs polgármestere, Anne Hidalgo pedig mindössze 1,74 százalékon állt a nem végleges feldolgozottság mellett.

Az eredményekből az látszik, hogy a kampány hajrájában sokan végül a három erősebb, továbbjutásra esélyes jelölt mögé álltak be az esélytelenebbnek ítélt indulóktól elfordulva. A baloldali szavazók közül sokan szavazhattak taktikai okokból is Mélenchonra, akinek még ha nem is jut végül tovább, sikerült minden korábbinál közelebb kerülnie a második körhöz. Pécresse korábbi támogatói közül viszont többen Macronhoz vándorolhattak.

A francia politikát évtizedeken át meghatározó nagy jobboldali és baloldali francia pártok már 2017-ben is komoly pofont kaptak az elnökválasztáson. Akkor azonban a Köztársaságiak jelöltje, François Fillon még 20 százalékkal harmadik helyen végzett, a szocialisták pedig 6,36 százalékot értek el. A mostani eredményük összeadva is alig magasabb az utóbbinál.

Két hét múlva dől el

Öt éve a második fordulóban Macron 66–34 százalék arányban verte Le Pent. A Politico felméréseket összesítő átlaga azonban a mostani első forduló előtt sokkal szűkebb különbséget vetített előre a második fordulóra, ha ők ketten jutnak tovább. A pénteken megjelent öt felmérés szerint Macron 51-54 százalékot érne el, Le Pent pedig a választók 46-49 százaléka támogatná, vagyis több esetben hibahatáron belüli volt a különbség.

Noha az első forduló végeredményét még nem jelentették be, az Ipsos-Sopra Steria vasárnap este is készített már egy friss felmérést 1172 emberes reprezentatív mintán, ebben 54 százalék Macront, 46 százalék Le Pent támogatta volna a második fordulóban, írja a Le Monde. Az Ifop közvélemény-kutató azonban hibahatáron belüli, 51-49 arányú Macron győzelmet valószínűsített.

Mint írtuk, a Macronnak kedvező jóslatok szerint egy erős első fordulós Le Pen-szereplés beindíthatja az ilyenkor szokásos, szélsőjobb ellenes mozgósítást a második fordulóra; a borúsabb kommentárok szerint a felmérések azt jelzik, hogy Le Pen kitört a szélsőjobbos kalitkából, és ma már jóval alacsonyabb az elutasítottsága, mint öt, vagy akár egy-két éve.

Emmanuel Macron a beszéde után 2022. április 10-én este – Fotó: Ludovic Marin / AFP
Emmanuel Macron a beszéde után 2022. április 10-én este – Fotó: Ludovic Marin / AFP

Több kiesett jelölt vasárnap esti beszédében már jelezte is a preferenciáit, és sorra szólítottak fel Macron támogatására. Pécresse az első forduló előtt még arról beszélt, hogy nem fog instrukciókat adni szavazóinak arról, melyik talpon maradt jelöltet válasszák a második körben, de vasárnap este jelezte, hogy ő Macronra fog szavazni április 24-én. A Zöldek jelöltje, Jadot is Macron támogatására szólított fel, hogy így megakadályozzák a szélsőjobboldal áttörését. Hasonlóan nyilatkozott Anne Hidalgo, a szocialisták jelöltje és Párizs polgármestere is.

A legnagyobb kérdés az volt, Mélenchon hogyan dönt majd. Ő a később szorosabbá váló állás előtt órákkal megtartott beszédében azt mondta választóinak, hogy „egyetlen szavazatnak sem szabadna Le Penre mennie”, azonban nem támogatta nyíltan Macront, és ha marad a becsléseknek megfelelő eredmény, akkor szavazói egy része az otthon maradás mellett is dönthet majd a második fordulóban.

Az első forduló előtt Zemmour mögé beállt Marion Maréchal, Marine Le Pen unokahúga már előre jelezte, hogy a radikális publicistából lett politikus a Nemzeti Tömörülés jelöltjének támogatására szólítja majd fel támogatóit. Zemmour aztán be is jelentette, azt kéri szavazóitól, hogy Le Pent válasszák a második körben. Az euroszkeptikus Nicolas Dupont-Aignan 2,1 százalékot ért el, ő is Le Pen mellett állt ki.

A következő két hétben fog igazán felpörögni a kampány. Macron lapinformációk szerint Marseille-ben tart majd nagygyűlést a húsvéti hétvégén, és a Le Figaro szerint Macron és Le Pen április 20-án egy tévévitán is részt vesz majd.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!