Oroszország felrótta Törökországnak, hogy az ukránok török drónokat használnak

2022. április 9. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország panaszt tett török tisztviselőknél amiatt, hogy az ukrán hadsereg Törökországban gyártott drónokat használ. Ankara közölte Moszkvával, hogy a török dróngyártó Baykar Technologies egy magáncég, és az eszközök ukrajnai beszerzése már a háború előtt befejeződött.

A török Bayraktar drónok nagy hasznára voltak az ukrán hadseregnek. Múlt héten a CNN eljutott a Baykar törökországi gyártóüzemébe, ahol interjúztak a cég egyik vezetőjével, Selçuk Bayraktarral is. Ő egyébként Recep Tayyip Erdoğan török elnök legfiatalabb lányának férje, és történetesen nem az uniós támogatások megfejésében, hanem a dróntervezésben jeleskedik.

Selçuk Bayraktar apja cégének vezető tervezőmérnökeként több dróntípust is megalkotott. Ezek közül a valódi áttörést az Ukrajnában is bevetett Bayraktar TB2-es drón hozta el. A vitorlázórepülőre emlékeztető, törékenynek tűnő szerkezete ellenére négy felfüggesztési pontján négy kisebb bombát vagy irányított levegő-föld rakétát is elbír – ezzel a világ jelenlegi legkisebb harci drónjának számít. A Bayraktar drónok orosz-ukrán háborúban betöltött szerepéről itt írtunk korábban.

Bayraktar drónok – Fotó: Baykar / Anadolu Agency / AFP
Bayraktar drónok – Fotó: Baykar / Anadolu Agency / AFP

(CNN)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!