Nyugati források szerint már egy másik parancsnok vezeti az orosz offenzívát

2022. április 9. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nyugati tisztviselő megerősítette, hogy Oroszország átszervezte az ukrajnai hadműveletek parancsnokságát, és már az orosz déli katonai körzet parancsnoka, Alekszandr Dvornyikov tábornok vezeti az inváziót.

A BBC cikke szerint az új vezető központi szerepet játszott a szíriai orosz harci műveletekben is. Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a szíriai orosz beavatkozás több szempontból is az orosz–ukrán háború főpróbája volt, a cikkünket itt lehet elolvasni.

Az orosz vezetés azt reméli Dvornyikov kinevezésétől, hogy javul az orosz hadsereg szervezettsége. Oroszország eddig nem tudta elérni a háború kirobbantásakor kitűzött fő céljait, így például nem tudták bevenni Kijevet sem. Az elmúlt napokban sok zászlóaljat kivontak az ukrán főváros környékéről, és inkább a Donbaszra koncentrálnak.

Szakértők szerint Putyin május 9-e, azaz a második világháborúban aratott győzelem emléknapja előtt el akar érni valamilyen jelentősebb eredményt, ami például egy kelet-ukrajnai város vagy régió bevétele lehet.

Alekszandr Dvornyikov – Fotó: Aleksey Nikolskyi / SPUTNIK VIA AFP
Alekszandr Dvornyikov – Fotó: Aleksey Nikolskyi / SPUTNIK VIA AFP

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!