Nyugati források szerint már egy másik parancsnok vezeti az orosz offenzívát

2022. április 9. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nyugati tisztviselő megerősítette, hogy Oroszország átszervezte az ukrajnai hadműveletek parancsnokságát, és már az orosz déli katonai körzet parancsnoka, Alekszandr Dvornyikov tábornok vezeti az inváziót.

A BBC cikke szerint az új vezető központi szerepet játszott a szíriai orosz harci műveletekben is. Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a szíriai orosz beavatkozás több szempontból is az orosz–ukrán háború főpróbája volt, a cikkünket itt lehet elolvasni.

Az orosz vezetés azt reméli Dvornyikov kinevezésétől, hogy javul az orosz hadsereg szervezettsége. Oroszország eddig nem tudta elérni a háború kirobbantásakor kitűzött fő céljait, így például nem tudták bevenni Kijevet sem. Az elmúlt napokban sok zászlóaljat kivontak az ukrán főváros környékéről, és inkább a Donbaszra koncentrálnak.

Szakértők szerint Putyin május 9-e, azaz a második világháborúban aratott győzelem emléknapja előtt el akar érni valamilyen jelentősebb eredményt, ami például egy kelet-ukrajnai város vagy régió bevétele lehet.

Alekszandr Dvornyikov – Fotó: Aleksey Nikolskyi / SPUTNIK VIA AFP
Alekszandr Dvornyikov – Fotó: Aleksey Nikolskyi / SPUTNIK VIA AFP

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!