Emlékeznek még a piros kabátos kislányra a Schindler listájából? A lengyel–ukrán határon segít menekülteknek

2022. április 8. – 11:27

frissítve

Emlékeznek még a piros kabátos kislányra a Schindler listájából? A lengyel–ukrán határon segít menekülteknek
Oliwia Dabrowska a Schindler listájában – Fotó: AMBLIN / Universal Pictures / Collection ChristopheL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Oliwia Dabrowska hároméves lehetett, amikor kitörölhetetlen része lett a filmtörténelemnek. Steven Spielberg Oscar-díjas filmjében, a Schindler listájában ő az, aki piros kabátban sétált a krakkói gettóban. A film fekete-fehérben készült 1993-ban, Oskar Schindler német üzletember életét mutatta be, aki több mint ezer zsidót mentett meg a haláltól a második világháborúban. A kislány volt az egyetlen színes szereplő.

Dabrowska most 32 éves, Lengyelországban él, és a háború kitörése után a határra sietett, hogy a menekülő ukrán családoknak segítsen – közölte a Deadline.com.

Az ikonikus képet úgy osztotta meg márciusban, hogy a kabátja nem piros, hanem az ukrán nemzeti színeknek megfelelően kék és sárga. „Mindig is a remény szimbóluma volt, hadd legyen újra az” – írta alá.

Egy másik bejegyzésében azt írta, hogy minden apróság segít: anyagi adományokra van szükségük, és önkéntesként személyesen is lehet segíteni. Ebben a drámai helyzetben ő is ezt teszi. Előfordult vele, hogy egy édesanyát és két gyermekét látva alig tudta visszatartani a könnyeit.

„Nem mondhatok el mindent, amit ott láttam, mert nem jut eszembe a helyes szó. Senki, aki még soha nem látta ezt, nem tudja elképzelni a rémálmot azoknak a menekülő embereknek a szemében.”

Jelenlegi munkájáról azt tudatta, hogy édesanyjával együtt elsősegély-szállítmányok beszerzésén dolgozik, amit a fronton harcoló katonák kapnak meg, de online és fizikailag segít, ahol tud.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!