Európa Tanács: A tagállamoknak együttesen kell fellépniük a menekültek visszatoloncolása ellen

2022. április 7. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović arról beszélt, hogy sürgős cselekvésre van szükség az európai határokon történő erőszakos visszatoloncolások megállítása érdekében, írja az MTI.

A strasbourgi testület biztosa szerint összehangolt fellépésre van ennek érdekében szükség a tagállamok részéről. Az ET csütörtöki jelentésében ugyanis több erőszakos visszatoloncolásról is beszámolt, illetve a menedékhez való jog megsértésének eseteiről is mind szárazföldi, mind tengeri határokon.

Az emberi jogi biztos szerint a visszatoloncolások ellentétesek a 47 tagállam emberi jogi kötelezettségeivel, „sértik a menedékjogot, megtagadják a visszaküldési eljárás kulcsfontosságú biztosítékait, és az esetekben a hatóságok gyakran erőszakot, kínzást alkalmaznak, amelyek némely esetben az élethez való jogot is veszélyeztetik”.

A jelentés kitér arra is, hogy a menekültellenes hozzáállás, a visszatoloncolás több tagállamban is politikává vált. Mijatović hozzáteszi, a változás végképp szükséges az orosz invázió idejében, amikor 4 millió ember kényszerült elhagyni Ukrajnát. Az elvek betartására azonban, mint azt Mijatović kifejti, a világ bármely pontjáról érkező menekültek esetében szükség van.

„Az ukrán menekültek szívélyes befogadása éles ellentétben áll a menekültek, menedékkérők és a világ más részeiből érkező migránsok ellen elkövetett széles körű emberi jogi jogsértésekkel”

– hangsúlyozta. Majd hozzátette, a visszatoloncolások ellen mindenkinek fel kell lépnie, azoknak is, akik nem alkalmazzák a „jogellenes gyakorlatot”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!