Csehország kilépett a volt KGST-bankokból, mert felmerült, hogy Oroszország a szankciók megkerülésére használná azokat

2022. április 7. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország kilépett a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC), a cseh kormány korábbi döntését a képviselőház után csütörtökön a parlamenti felsőház, a szenátus is jóváhagyta. A döntést már csak az államfőnek kell aláírnia, ami lényegében formalitás.

A kilépés oka Oroszország Ukrajna elleni támadása, illetve az a lehetőség, hogy a pénzintézeteket Oroszország az ellene foganatosított szankciók megkerülésére használhatja fel. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter szerint Csehország tagságának tényleges megszűnésére a szabályok szerint a kilépési dokumentum hivatalos beadásától számítva hat hónap múlva kerül sor.

A cseh kormány most azon fog dolgozni, hogy visszakapja a befizetett tőkéjét, és megkapja a banki tevékenységből származó részesedését, ami összességében 82 millió euróról. „Aránylag szkeptikus vagyok, hogy sikerül-e visszakapni minden pénzünket” – mondta a pénzügyminiszter.

„Ezek a bankok még a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának (KGST) idején jöttek létre, és egyes esetekben fennáll az a veszély, hogy Oroszország rajtuk keresztül megkerülhetné a szankciókat. Ezért szükséges a tagság mihamarabbi megszüntetése” – jelentette ki még márciusban a kormány döntése után Petr Fiala miniszterelnök.

A Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankot 1963-ban alapították a KGST akkori tagállamai. Csehország alaptőkéje a bankban 26,7 millió euró. A Nemzetközi Beruházási Bankot 1970-ben hozta létre kilenc KGST-tagállam. A cseh alaptőke értéke a pénzintézetben 37,4 millió euró – írta a cseh CTK hírügynökség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!