Csehország kilépett a volt KGST-bankokból, mert felmerült, hogy Oroszország a szankciók megkerülésére használná azokat

2022. április 7. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország kilépett a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC), a cseh kormány korábbi döntését a képviselőház után csütörtökön a parlamenti felsőház, a szenátus is jóváhagyta. A döntést már csak az államfőnek kell aláírnia, ami lényegében formalitás.

A kilépés oka Oroszország Ukrajna elleni támadása, illetve az a lehetőség, hogy a pénzintézeteket Oroszország az ellene foganatosított szankciók megkerülésére használhatja fel. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter szerint Csehország tagságának tényleges megszűnésére a szabályok szerint a kilépési dokumentum hivatalos beadásától számítva hat hónap múlva kerül sor.

A cseh kormány most azon fog dolgozni, hogy visszakapja a befizetett tőkéjét, és megkapja a banki tevékenységből származó részesedését, ami összességében 82 millió euróról. „Aránylag szkeptikus vagyok, hogy sikerül-e visszakapni minden pénzünket” – mondta a pénzügyminiszter.

„Ezek a bankok még a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának (KGST) idején jöttek létre, és egyes esetekben fennáll az a veszély, hogy Oroszország rajtuk keresztül megkerülhetné a szankciókat. Ezért szükséges a tagság mihamarabbi megszüntetése” – jelentette ki még márciusban a kormány döntése után Petr Fiala miniszterelnök.

A Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankot 1963-ban alapították a KGST akkori tagállamai. Csehország alaptőkéje a bankban 26,7 millió euró. A Nemzetközi Beruházási Bankot 1970-ben hozta létre kilenc KGST-tagállam. A cseh alaptőke értéke a pénzintézetben 37,4 millió euró – írta a cseh CTK hírügynökség.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!