Meghalt Vlagyimir Zsirinovszkij

2022. április 6. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata párt vezetője, jelentette be szerdán az orosz parlamenti alsóház elnöke.

A Nyugat-ellenes, gyakran provokatív kijelentéseiről ismert, 75 éves konzervatív-nacionalista politikust, az orosz harmadik legerősebb politikai párt első emberét február 2-án koronavírus-fertőzéssel vitték kórházba.

Zsirinovszkij harminc éven át volt az orosz belpolitika közismert szereplője. Pártja, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt – amelynek neve meghazudtolta idegengyűlölő nézeteit – a Vlagyimir Putyin elnökkel szembeni úgynevezett „rendszerszintű ellenzék” része lett. Látszólag konkurenciát jelentett, de a gyakorlatban támogatta Putyint, például akkor, amikor 2014-ben elcsatolták Krímet Ukrajnától. A Reuters szerint Zsirinovszkij abban is hasznos volt Putyinnak, hogy rajta keresztül tesztelte, a közvélemény mennyire bírja a radikális, botrányos kijelentéseket.

Vlagyimir Zsirinovszkij 2020-ban – Fotó: Állami Duma / AFP
Vlagyimir Zsirinovszkij 2020-ban – Fotó: Állami Duma / AFP

Amikből volt is neki. Egyszer például azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vetne be néhány ország ellen, máskor elvette volna Alaszkát az Egyesült Államoktól, vagy épp kiterjesztette volna Oroszország határait, hogy az orosz katonák „az Indiai-óceán meleg vizében moshatják a csizmájukat”.

Márciusban egyszer már halálhírét keltették, de akkor a hírt az orosz egészségügyi minisztérium cáfolta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!