Lemondott Hongkong főtitkára, aki várhatóan Peking támogatásával indulhat a kormányzóválasztáson

2022. április 6. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott posztjáról John Lee hongkongi főtitkár, a város második legrangosabb vezetője, aki a várakozások szerint a májusi választásokon elindul a kormányzói székért. Egy hongkongi lap szerint Lee lesz az egyetlen, akit Peking a kormányzóválasztáson támogat, írja az MTI.

Decemberben törvényhozási választások is voltak Hongkongban – ezen a választáson csak a pekingi kormányzathoz hű jelöltek indulhattak el. Igaz, az új választási törvény szerint már nem a hongkongiak, hanem a kínai kormány, és a velük jó viszonyt ápoló ipari és kereskedelmi testületek választják meg őket.

John Lee (középen) a kormány magas rangú tisztviselőivel tartott pohárköszöntője Hongkong visszaadásának 24. évfordulóján 2021. július 1-én – Fotó: Anthony Kwan / Getty Images
John Lee (középen) a kormány magas rangú tisztviselőivel tartott pohárköszöntője Hongkong visszaadásának 24. évfordulóján 2021. július 1-én – Fotó: Anthony Kwan / Getty Images

Az elmúlt években Kína igen nagy erővel darálta be a hongkongi demokráciát: több újságírót tartóztattak le a városállamban, tavaly nyáron pedig a kínai népgyűlés egy új nemzetbiztonsági törvényt is elfogadott Hongkongra vonatkozóan. Jogvédők szerint a törvény szándékosan homályos, hiszen nem tisztázza, mivel sérthetik meg az állampolgárok a nemzetbiztonságot – így aztán az állam önkényesen is alkalmazhatja bárki ellen a törvényt.

Részben emiatt vonultak ki idén októberben az Amnesty International jogvédői Hongkongból, mert úgy érezték, már nem tudnak biztonságban dolgozni. Sőt, idén nyáron még egy hongkongi popsztárt is elfogtak a rendőrök, mert évekkel ezelőtt egy politikai gyűlésen énekelt. A hongkongi demokrácia elfojtását ebben és ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!