Észak-Korea megint felvillantotta az atomkártyát keménykedő déli szomszédjának

2022. április 5. – 07:17

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg Dél-Koreát, ha az megtámadná.

„Ez nem puszta fenyegetés” – mondta az MTI szerint az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga.

Kim Jodzsong, akit a KCNA állami hírügynökség idézett, hangsúlyozta, hogy ez lenne Phenjan válasza Dél-Korea esetleges katonai akciójára. Szerinte Szöul elkerülheti ezt a sorsot, ha feladja egy atomfegyverekkel rendelkező állam elleni megelőző csapással kapcsolatos „ábrándozásait”.

Kim Jodzsong – Fotó: Jorge Silva / Reuters
Kim Jodzsong – Fotó: Jorge Silva / Reuters

Szo Vuk dél-koreai védelmi miniszter pénteken arról beszélt, hogy országa különböző, jelentősen megnövelt hatótávolságú és erejű rakétatípusokkal rendelkezik, amelyek „képesek nagy pontossággal, gyorsan eltalálni bármely célpontot Észak-Koreában”. A minisztérium minden segítséget megad a hadseregnek, hogy elsöprő választ tudjon adni Phenjan rakétafenyegetésére. A miniszter beszédében ellenségnek nevezte Észak-Koreát.

Kim Jodzsong nagyon nagy hibának nevezte a dél-koreai miniszter nyilatkozatát. Hozzátette, hogy Phenjan elutasítja a háborút, amely romokká változtatná a Koreai-félszigetet és nem tartja fő ellenségének Dél-Koreát. Ha Dél-Korea valamely okból mégis a Szo Vuk által „hirdetett katonai megelőző csapás” útját választaná, mindez megváltozhat és Dél-Korea válhat célponttá – mondta.

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Washington és Szöul is attól tart, hogy a megrekedt nukleáris leszerelési tárgyalások közepette a kommunista állam ismét elkezdheti atomfegyverek tesztelését, amivel 2017-ben felhagyott.

Az észak-koreai diktátor uralkodásának első tíz évét ebben a cikkünkben foglaltuk össze>>>

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!