Észak-Korea megint felvillantotta az atomkártyát keménykedő déli szomszédjának

2022. április 5. – 07:17

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg Dél-Koreát, ha az megtámadná.

„Ez nem puszta fenyegetés” – mondta az MTI szerint az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga.

Kim Jodzsong, akit a KCNA állami hírügynökség idézett, hangsúlyozta, hogy ez lenne Phenjan válasza Dél-Korea esetleges katonai akciójára. Szerinte Szöul elkerülheti ezt a sorsot, ha feladja egy atomfegyverekkel rendelkező állam elleni megelőző csapással kapcsolatos „ábrándozásait”.

Kim Jodzsong – Fotó: Jorge Silva / Reuters
Kim Jodzsong – Fotó: Jorge Silva / Reuters

Szo Vuk dél-koreai védelmi miniszter pénteken arról beszélt, hogy országa különböző, jelentősen megnövelt hatótávolságú és erejű rakétatípusokkal rendelkezik, amelyek „képesek nagy pontossággal, gyorsan eltalálni bármely célpontot Észak-Koreában”. A minisztérium minden segítséget megad a hadseregnek, hogy elsöprő választ tudjon adni Phenjan rakétafenyegetésére. A miniszter beszédében ellenségnek nevezte Észak-Koreát.

Kim Jodzsong nagyon nagy hibának nevezte a dél-koreai miniszter nyilatkozatát. Hozzátette, hogy Phenjan elutasítja a háborút, amely romokká változtatná a Koreai-félszigetet és nem tartja fő ellenségének Dél-Koreát. Ha Dél-Korea valamely okból mégis a Szo Vuk által „hirdetett katonai megelőző csapás” útját választaná, mindez megváltozhat és Dél-Korea válhat célponttá – mondta.

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Washington és Szöul is attól tart, hogy a megrekedt nukleáris leszerelési tárgyalások közepette a kommunista állam ismét elkezdheti atomfegyverek tesztelését, amivel 2017-ben felhagyott.

Az észak-koreai diktátor uralkodásának első tíz évét ebben a cikkünkben foglaltuk össze>>>

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!