Lángokban áll egy olajtároló az oroszországi Belgorodban, katonai helikopterek támadhattak

2022. április 1. – 08:10

frissítve

Lángokban áll egy olajtároló az oroszországi Belgorodban, katonai helikopterek támadhattak
A kigyulladt belgorodi olajtározó 2022- április 1-jén – Fotó: Russian Emergencies Ministry/Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kigyulladt egy olajtároló az oroszországi Belgorodban, ami 12 kilométerre fekszik az ukrán határtól és 80 kilométerre az orosz csapatok által ostromolt Harkivtól. Nyolc tartály ég, és fennáll a veszélye annak, hogy a tűz további nyolcra terjed át, írja az orosz állami média közlése alapján a BBC.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod regionális kormányzója a Telegram-csatornáján azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy ukrán katonai helikopterek támadták meg az olajraktárat.

Ukrán oldalról nem erősítették meg a támadást. Julian Röpcke német újságíró a Twitteren azt írja: kollégájának az ukrán vezérkarból azt mondták, nincs információjuk ilyen támadásról. Elképzelhető, hogy orosz helikopterek „hamis zászló alatt” hajtották végre a rakétatámadást, hogy ezzel szolgáltassanak ürügyet újabb brutális katonai beavatkozásokhoz.

Frissítés: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, kellő információk híján sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy ukrán helikopterek támadtak-e. „Nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni azt az állítást, hogy Ukrajna részt vett ebben, egyszerűen azért, mert nem vagyok birtokában az összes katonai információnak” – mondta.

A Twitteren megjelentek olyan videók, amelyeken levegőből indított rakéták láthatók, de ezek eredetiségét nem sikerült egyelőre igazolni.

A tűzoltók a helyszínen vannak és dolgoznak a lángok eloltásán. Korábbi hírek szerint a tűzben két dolgozó sérült meg, de ezt Anton Ivanov polgármester cáfolta. A tárolóhoz legközelebb eső három közeli utca lakóit evakuálták.

Frissítés 10:55: Fokozott készültségbe helyezték a rendfenntartó szerveket a kurszki régióban a belgorodi olajraktárban keletkezett tűz miatt – közölte Roman Starovojt, a szomszédos kurszki régió kormányzója a Telegramon. A kormányzó szerint szükség esetén a kurszki régió kész üzemanyag-tartalékot megosztani a belgorodi régióval. A kurszki készletek több hétig is kitartanak, és arra kérte az embereket, hogy ne készletezzenek üzemanyagot, mert felesleges.

A belgorodi régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov azt közölte, hogy a térségben 15-18 napra elegendő lesz az üzemanyag. Nyolc tartály égett le a Rosneft telephelyén – írja az Interfax orosz hírügynökség.

Belgorodban március 29-én egy katonai bázison keletkezett tűz, amelyben a raktárakban tárolt lőszerek is felrobbantak. Orosz hírügynökségi jelentések szerint akkor egy gránát találta el a bázist. Négy katona sebesült meg, a helyi hatóságok civil áldozatokról nem számoltak be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!