Bűncselekmény lett a lincselés az Egyesült Államokban

2022. március 30. – 08:18

Bűncselekmény lett a lincselés az Egyesült Államokban
Joe Biden és Kamala Harris üdvözli a Fehér Ház vendégeit a törvény aláírása alkalmából – Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök kedden aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államokban mostantól bűncselekmény a lincselés, írja az MTI.

Az országosan érvényessé váló jogszabály értelmében a gyűlölet-bűncselekményt elkövetők akár harminc év börtönt is kaphatnak. Biden az aláíráskor azt mondta, hogy a rasszista gyűlölet „nem csupán a múlt emléke”, hanem kitart a jelenben is.

„A lincselés maga volt a terror”

– mondta az elnök.

Az aláírásnál jelen volt Kamala Harris alelnök is, aki már kaliforniai szenátorként sürgette a jogszabály elfogadását. Kamala Harrisről írt portrénkat itt olvashatja el>>>

A törvényt Emmett Till afroamerikai tinédzserről nevezték el, akit 1955-ben Mississippi államban meglincseltek – azzal vádolva őt, hogy megsértett egy fehér asszonyt –, az elkövetőket pedig felmentették.

A jogszabály elfogadásával az elmúlt évszázadban több mint kétszázszor próbálkozott az Egyesült Államok törvényhozása, de végül csak idén március 8-án szavazta meg.

Joe Biden amerikai elnök 2021. január 20-án nem kifejezetten irigylésre méltó helyzetben lépett hatalomra. Első évét ebben a cikkünkben értékeltük>>>

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!