Trump híváslistájáról épp akkor nincs adat, amikor megrohamozták a hívei a Capitoliumot

2022. március 29. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

2021. január hatodikán 7 óra 37 percen át Donald Trump egyetlen hívást sem bonyolított le, ez derül ki a telefonnaplójából, amit a Washington Post szerzett meg. Délelőtt 11:17-től este 18:54-ig nem beszélt senkivel. Ebben az időszakban érte a Capitoliumot az az erőszakos támadás, amit a volt elnök hívei indítottak, és amiben öt ember halt meg, köztük egy rendőr.

Az amerikai törvényhozás épületét Trump elkeseredett hívei ostromolták meg, amikor a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Trump amennyire csak lehetett, igyekezett kétségbe vonni a választás eredményét.

Hogy Trump ebben az időszakban senkivel sem beszélt, azért is furcsa, mert legalább három republikánus szenátorral telefonon egyeztetett, ez már akkor kiderült, amikor rekonstruálták a nap történéseit. Hogy miért nincs ezeknek hivatalosan nyomuk a hivatalos dokumentumokban, azt kell tisztázni.

Előfordulhat, hogy manipulálták a híváslistákat az emberei, de az is, hogy beosztottjai telefonját vette kölcsön, vagy egy eldobhatót használt a korábbi elnök. Trump úgy reagált, hogy nem tudja, mi az az eldobható telefon, arra viszont nem adott magyarázatot, miért tátong hét órás lyuk a jegyzőkönyvben.

Ha igazolódik a lebonyolított telefonok elrejtési kísérlete, akkor vádat emelhetnek ellene.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!