Az orosz védelmi miniszter szerint a háború első szakaszának fő feladatait teljesítették, a Donyec-medencéért jön a harc

2022. március 29. – 21:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a háború, illetve az orosz kifejezés szerint különleges hadművelet, első szakaszának fő feladatait végrehajtották, az ukrán fegyveres erők harcképessége jelentősen csökkent, és ez lehetővé teszi a fő feladatot, a Donyec-medence „felszabadítását”, írta az MTI.

Sojgu szerint a 152 ukrán repülőgépből 123, a 149 helikopterből 77, a 180 nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerből 152 megsemmisült, a haditengerészet megszűnt, az összes szárazföldi és légiszállítású támadó alakulat pedig jelentős veszteségeket szenvedett. A légteret az orosz haderő uralja, az ukrán légierő és a légvédelmi rendszer gyakorlatilag megsemmisült.

Az, hogy a Donyec-medence lehet a háború fő színtere, már többször jelezték az oroszok, de egyelőre komoly jele nincs annak, hogy haderejüket oda csoportosítanák át.

A védelmi miniszter azt ígérte, az oroszok megfelelő választ adnak, ha NATO-országok harci repülőket és légvédelmi eszközöket szállítanak Ukrajnának. Azt mondta, hogy az elmúlt két hét alatt mintegy hatszáz külföldi zsoldost öltek meg ukrán területen és tovább ötszáz elhagyta az országot. A miniszter megígérte, hogy a tavasszal behívandó sorkatonákat nem fogják konfliktus-övezetbe vezényelni. Az új behívási idény április 1-jén kezdődik.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Moszkva dokumentál minden olyan bűncselekményt, amelyet Ukrajnában az orosz katonák ellen követnek el, a tetteseket pedig bíróság elé fogja állítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi médiában „borzalmas videofelvételek” jelentek meg az orosz hadifoglyok ellen elkövetett ukrán atrocitásokról.

Az orosz hadifoglyok kínzásának témája az isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon is felmerült. Az ukrán küldöttség ígéretet tett rá, hogy kivizsgálja az ügyet a legkeményebb intézkedéseket fogja meghozni az orosz katonákat bántalmazó bűnözőkkel szemben.

Vlagyimir Samanov, az orosz parlamenti alsóháznak a civil társadalom, közéleti és vallási egyesületek fejlesztésével foglalkozó bizottsága helyettes vezetője szerint orosz kommandósok elfogtak két kínzót, akik a Metaliszt Harkiv szurkolói csoportjának tagjai, de az elfogást egyelőre nem erősítették meg más orosz szervek.

Sojgu azt állította, hogy a hadsereg 684 humanitárius akciót hajtott végre és 67 079 tonna rakományt szállított 210 településre. Míg Zaharova azt mondta, hogy összesen 469 ezer embert menekítettek ki Ukrajnából és a szakadár köztársaságokból a háború kezdete óta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak „hazugságnak” nevezte azokat a nyugati sajtóban megjelent ukrán vádakat, amelyek szerint Mariupolból erőszakkal szállítják Oroszországba az ukrán állampolgárságú civileket. Hozzátette, az orosz hadsereg segít a lakosoknak az ostromlott városból biztonságos ideiglenes szállásra távozni. Azzal vádolta meg az ukrán „nacionalistákat” hogy a menekülni próbálók hátába lőnek.

Peszkov azt mondta: az összes orosz felmérés azt mutatta ki, hogy mind az elnök, mind a „különleges hadművelet” támogatottsága megnőtt az elmúlt hetekben. Az állami finanszírozású Közvélemény Alapítvány (FOM) hétfőn közölt adata szerint március 13. óta 68-ról 73 százalékra nőtt az ukrajnai orosz invázió támogatottsága.

Azt is közölte, hogy Roman Abramovics milliárdos orosz üzletember nem tagja az Ukrajnával Isztambulban tárgyaló orosz küldöttségnek, mindkét fél jóváhagyásával tevékenykedik a Moszkva és Kijev közötti kapcsolatok fenntartásában. A szóvivő az „információs háború” részének és „valótlannak” nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Abramovicsot és az ukrán tárgyalódelegáció tagjait megpróbálták megmérgezni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!