Tovább emelné a haderőre fordítható költségvetési keretét az Egyesült Államok

2022. március 29. – 07:57

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden 2023-as évre tervezett Pentagon-költségvetése már 813 milliárd dollárt tartalmaz védelmi kiadásokra, ami 4 százalékos, 31 milliárd dolláros növekedést jelent a hónap elején aláírt csomaghoz képest – írja a CNN.

Biden védelmi politikájában továbbra is Kína játssza a legnagyobb szerepet mint elsődleges stratégiai „kihívás”, de hangsúlyt fektet az európai biztonság megerősítésére is, tekintettel az orosz–ukrán konfliktusra.

A Biden-kormány javaslata már 773 milliárd dollárnyi finanszírozást tartalmaz kifejezetten a Pentagon számára a következő évben.

A kongresszus, amely végső soron dönt a szövetségi kormány kiadási szintjéről, valószínűleg még ennél is magasabbra fogja emelni ezt a számot, akárcsak a 2022-es költségvetési csomagban.

„Amennyiben megnézzük képességeiket, gazdaságukat, továbbra is Kína a legnagyobb kihívást jelentő stratégiai fenyegetésünk” – mondta a hírcsatornának egy magas rangú védelmi tisztviselő a költségvetés nyilvánosságra hozatala előtt.

A 2023-as amerikai költségvetést még azelőtt dolgozták ki, hogy Oroszország a múlt hónapban megtámadta Ukrajnát. Ebben ugyanakkor már szerepet kapott a szempont, miszerint Oroszország „akut fenyegetést jelent”, hiszen Vlagyimir Putyin „olyan politikai, gazdasági és katonai stratégiát követ, amely a NATO szétverésére törekszik”.

A védelmi költségvetés 6,9 milliárd dollárt tartalmaz az orosz agresszió elleni küzdelmet és Ukrajna támogatását érintő európai célokra is. A 2022-es költségvetési év múlt hónapban jóváhagyott kiadásai közt a kongresszus 13,6 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozási javaslatot fogadott el, amely biztonsági segítséget nyújt Ukrajnának, és az Egyesült Államok segíti az ukránok fegyverrel való ellátását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!