Továbbra is nyitva tart a kijevi állatkert

2022. március 28. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

A háború ellenére továbbra is nyitva tart még a kijevi állatkert, ahol a dolgozók szerint a háború első három napja volt a legnehezebb – számolt be róla az euronews. Azokban a napokban egy becsapódó orosz rakéta miatti robbanás és lökéshullám rémisztett meg több állatot, köztük az állatkert elefántját, amelyet csak négy nap alatt sikerült megnyugtatni.

A folyamatos szirénázások és robbanások ráadásul az állatkert 47 éves gorilláját, Tonyt is megviselik, akinek az emberek is hiányoznak.

Tony, az állatkert 47 éves gorillája – Fotó: Genya Savilov / AFP
Tony, az állatkert 47 éves gorillája – Fotó: Genya Savilov / AFP

Noha több német állatkert is felajánlotta a kijevinek, hogy a háború miatt átveszik a veszélyben lévő állatokat, az állatkert vezetése ezt kockázatosnak találta. A Reuters szerint ugyanakkor a háború kitörése után nem sokkal, március 3-án, több állatot – köztük hat tigrist, hat oroszlánt, két hiúzt és egy afrikai vadkutyát – is átszállítottak Lengyelországba egy magánállatkertből. A szállítás azonban már akkor sem ment veszélytelenül, a sofőrök a lebombázott útszakaszok miatt csak többszöri megfordulással tudtak eljutni a nyugat-lengyelországi Poznanba.

A lengyel és más európai állatkertek így főleg takarmányokkal támogatják az intézményt, amelynek vezetőjétől többen is azt kérdezik, hogy hogyan tudnának segíteni. A vezető azonban csak annyit közölt, hogy aki szeretne, az online jegyek vásárlásával tud segíteni, amellyel a háború után mindenkit várnak.

Időközben, március 26-án az odesszai állatkert is megnyitotta kapuit a látogatók előtt, ahonnan az igazgató szerint hét alkalmazottjuk is elment harcolni a háború kitörése óta.

Sorok a megnyitott állatkert előtt március 26-án – Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Sorok a megnyitott állatkert előtt március 26-án – Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!