Nem járhatnak együtt vidámparkba a nők és a férfiak Kabulban

2022. március 27. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

A tálib erkölcsvédelmi minisztérium vasárnap elrendelte, hogy az afgán fővárosban, Kabulban ezentúl a vidámparkokban nemek szerint el kell különíteni a látogatókat, ami azt jelenti, hogy a családok többé nem járhatnak együtt ezekbe a létesítményekbe, írja az MTI.

A tavaly augusztusi tálib hatalomátvétel idején keringő felvételeken már bemutatták, hogyan képzelik a vidámparki mulatozást a fegyvereiket szorongató, dodzsemező és körhintázó tálib harcosok:

A minisztérium által közzétett beosztás szerint nők vasárnaptól keddig látogathatják a Kabulban és a környező területeken lévő, csúszdákkal és játékokkal felszerelt parkokat, ha iszlám hidzsábot (a muzulmán nők arcát és testét elfedő lepelt) viselnek. Férfiak pedig csak szerdától szombatig léphetnek be a vidámparkokba.

A tálib kormány egyre több korlátozást vezet be a közéletben. Csütörtökön arra utasították a légitársaságokat, hogy a jövőben ne engedjenek nőket férfi kísérő nélkül repülővel utazni. Pénteken a kabuli nemzetközi repülőtéren több tucat nőt akadályoztak meg abban, hogy férfi kísérő nélkül repülőgépre szálljon.

Szerdán a tálib vezetés további intézkedésig meghosszabbította a lányok középfokú oktatásának tilalmát, ami tanárok, diákok és nőjogi aktivisták tiltakozását váltotta ki az országban. Több ország és nemzetközi szervezet felszólította a tálibokat, hogy haladéktalanul vizsgálják felül döntésüket. „A nemi apartheid Afganisztánban ijesztő ütemben fokozódik” – írta Heather Barr, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábbi vezető Afganisztán-kutatója a Twitter közösségi oldalon a szélsőségesek újabb döntésére reagálva.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!