Egy szétlőtt, lesántult ukrán férfi az utolsó erejével is menti a civileket – „a hazámnak szüksége van a segítségetekre” – mondta a kamerába

2022. március 26. – 18:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajna északi részén lévő, békeidőben 300 ezer lakosú Csernyihiv városából jelentkeztek riporttal a brit Sky újságírói, akik pokolként írták le az ottani helyzetet. Mintegy 150 ezer ember rekedt az oroszok által hetek óta lőtt városban, akik közül sokan az életüket kockáztatva próbálnak kijutni. A város Kijevtől északra fekszik, csaknem 130-150 km-re az ukrán fővárostól, stratégiailag fontos helyen.

A bombázások és tüzérségi támadások miatt sokan hetek óta nem igazán jöttek ki a föld alatti óvóhelyekről. Kevés a víz, nincs áram és fűtés, az élelmiszer gyorsan fogy. A brit újságírók szerint ez a város lehet a következő Mariupol, vagyis egy olyan ukrajnai település, amiből lényegében csak elnéptelenedett romok maradnak a hetekig tartó orosz bombazápor után.

Egyre közelebb érnek az orosz erők Csernyihivhez, így egyre rizikósabb kijutni a városból, az oroszok időnként a civilekre is lőnek. A menekülőket szállító autóknak és mentőautóknak időnként poros, saras utakon, nehéz terepen kell megpróbálniuk kijutni a városból. Egy ilyen menekülés közben forgatott a stáb, amikor egyszer csak egy rakétasorozat csapódott be nem messze tőlük. Felkavaróak a robbanások okozta káoszt és félelmet megmutató képsorok.

Nincs rajta a videón, de az újságírók beszámolójából kiderült, hogy a stábbal együtt menekülők között volt fogorvos, testnevelő tanár, kertész és egy korábbi fegyenc is, aki azt mondta: „Bandita vagyok. Korábban börtönben voltam. Most megpróbálom megmenteni a hazámat”. Egy másik ember, aki távol a saját családjától az életét kockáztatva azzal foglalkozik, hogy kimentsen embereket, arról beszélt a stábnak, hogy nem is tudja hogyan magyarázza el az emberi élet fontosságát, és hogy mennyire életbevágó, hogy kimentsék ebből a rémálomból a gyerekeket.

Félholtan is a civileket menti

Látható viszont a videón egy talán még ennél is megrázóbb rész, amikor egy sárga furgonnal érkező emberrel, Jurijjal találkoznak az újságírók. A leharcolt autót mentővé alakították, nagy piros keresztet festettek rá. A sofőrnek, Jurijnak korom van az arcán és az orrlyukaiban is, a homlokán vágás. „Segítségre van szükségem” – mondja. Kikapaszkodik a furgonjából, a bal nadrágszárát vér áztatja, sántít.

„Ez nem olyan komoly” – mondja, és a lába felé mutat. „Van még egy seb az oldalamon. Az komoly. Nem kapok levegőt.” Kiderül, hogy repeszek szúrták át az oldalát és a lábát is, kórházi kezelésre és sebészeti ellátásra lenne szüksége. Azt mondja, hogy egy lebombázott gyalogoshíd közelében parkolt, abban a reményben, hogy felvesz minden civilt, aki át tudott jutni, amikor a támadás történt. Kiégett autókat, halottakat látott arrafelé.

Majd visszabiceg a furgonjához, és azt mondja tört angollal a kamerába nézve, hogy

„a hazámnak szüksége van a segítségetekre… Sok szerencsét!”

Aztán gázt ad, és elhajt a helyszínről. Erről a videóról van szó:

A teljes, ennél hosszabb videót pedig meg lehet nézni a Sky cikkében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!