A Telex a telexeseké lesz: dolgozói tulajdonba kerül a Telex kiadója

Legfontosabb

2022. június 13. – 11:51

frissítve

A Telex a telexeseké lesz: dolgozói tulajdonba kerül a Telex kiadója

Másolás

Vágólapra másolva

Átalakul a Telexet kiadó Van Másik Kft. A jelenleg egyszemélyes, Kárpáti Márton alapító tulajdonában álló cég zrt.-vé alakul. Az átalakulás fő célja – ahogy azt a Telex létrejöttétől kezdve folyamatosan akartuk –, hogy a Telex a telexeseké legyen, és örökre az is maradjon. Ez maradéktalanul teljesülni fog, ugyanis csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, és a jövőben is biztosítani szeretnénk jogi eszközökkel, hogy ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá a cég.

A részvények 75%-a dolgozói részvény lesz, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók közt egyenlő arányban elosztva. Ebből a részvényből csak Munk Veronika alapító-főszerkesztő kap a többiekénél nagyobb hányadot. A dolgozói részvénynek az a különlegessége, hogy kizárólag a Van Másik munkavállalója kaphatja, külső szereplő sosem. Ez a részvényfajta biztosítja azt, hogy a Telex mindig, azaz ötven-száz év múlva is a telexeseké legyen.

A Telex olvasói támogatásból jött létre, és nagyrészt azóta is abból működik. Működésünkről folyamatosan beszámolunk. Hosszú távra tervezünk, rengeteg tervünk van, folyamatosan fejlődni szeretnénk, ezért a támogatásokat kizárólag ezekre fordítjuk, erre tartalékoljuk. Ha még nem vagy a támogatónk, és megteheted, támogasd a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is, enélkül ugyanis nem léteznénk.

A részvények fennmaradó 25%-a törzsrészvényként Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, Kárpáti András informatikai igazgató és Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató között oszlik majd el.

A Telex nemcsak a mindenkori telexeseké lesz, hanem a szerkesztőségnek komoly beleszólási joga lesz a legfontosabb kérdésekbe:

  • A mindenkori főszerkesztő igazgatósági tagként vesz részt a társaság irányításában.
  • A szerkesztőségnek ezenfelül szavazati joga lesz a cég irányító testületében.
  • Külső befektető bevonásához a szerkesztőség választott testületének a hozzájárulása kell, vagyis ha a szerkesztőség nem támogatja, nem szerezhet senki, semmiféle külső szereplő tulajdont a cégben, és senki nem vehet fel hitelt a részvényeire. Ez nagyon komoly biztosíték arra, hogy a Telex szerkesztősége nélkül nem kerülhet ide külső szereplő tulajdonosként.
  • A szerkesztőség javaslattételi és hozzájárulási jogot szerez a főszerkesztő kinevezésére, eltávolítására: a mindenkori főszerkesztő kinevezését vagy eltávolítását a szerkesztőség választott bizottságának is jóvá kell hagynia, azaz senki nem távolíthatja el erőszakkal a főszerkesztőt.

Ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit a zrt., illetve a telexesek szerezhetik meg. A támogatásokból befolyó összegekből osztalékot a jövőben sem fizet a cég.

Az átalakulást, az ismertetett konstrukciót a Telex szerkesztősége június 1-jén, elsöprő többséggel elfogadta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!