Elindítják az év elején ígért kályha-roncsprogramot

2024. október 28. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Elindítja a januárban már beharangozott kísérleti kályha-roncsprogramot a környezetvédelmi minisztérium, amelynek keretében a Környezetvédelmi Alapkezelőn (AFM) keresztül energiahatékony kályhák beszerzését finanszíroznák – közölte hétfőn Mircea Fechet az Agerpres szerint.

A környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a program keretében a régi, alacsony energiahatékonyságú kályhák lecserélésének költségeit 70 százalékban, 10.000 lejes felső határig finanszírozza a kormány.

Fechet közlése szerint a romániai falvakban használt fatüzelésű kályhák energiahatékonysága mindössze 20-25 százalékos. Ezért a minisztérium kísérleti programot indít, amelynek keretében az ország 27 olyan megyéjében, ahol hegyvidéki települések is találhatók, 500 millió lejjel finanszírozza az Eco Design európai szabványnak megfelelő kályhák beszerzését. Ezek hatékonysága legalább 80 százalék, ami azt jelenti, hogy a program kedvezményezettjei a jelenleg használt famennyiség felével vagy egyharmadával ki tudják majd fűteni ugyanazt a lakást.

A miniszter azt is kijelentette, hogy Románia nem fog lemondani a tűzifáról mint fűtőanyagról. Az országban 3,5 millió háztartásban fával fűtenek, és a kormánynak az országos erdőgazdálkodási hivatal, a Romsilva révén biztosítania kell, hogy a lakosság elérhető áron jut hozzá idén is a tűzifához.

„Sem most, sem a jövőben nem mondunk le erről a fűtőanyagról, a tűzifáról ott, ahol elérhető, hiszen mindig is használták, és nincs okunk arra kényszeríteni bárkit, hogy változtasson az otthona fűtési módszerén, különösen azért, mert a tűzifa megújuló energiaforrásnak számít” – szögezte le Fechet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!