Lázár János arról beszélt Kolozsváron, hogy a Fidesznek ’56 „szent és sérthetetlen”

2024. október 24. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János közlekedési minisztert küldte a magyar kormány Kolozsvárra, hogy az október 23-i megemlékező ünnepségen fellépjen. Összességében Lázár kolozsvári szereplése erőteljesen kampányízű lett, amelyben az RMDSZ választási szerepe és a romániai magyar közösség mozgósítása mellett a magyar történelmi emlékezet és a Fidesz politikai közösségének önértelmezése is fontos szerepet kapott. A miniszter nemcsak az 56-os ünnepségen vett részt, hanem sajtótájékoztatót is tartott, viszont a Transtelexet nem hívták meg erre, így a látogatásról a Maszol, Krónika és az MTI beszámolói alapján alkothatunk képet.

A miniszter jött, látott, koszorúzott a sétatéri 56-os emlékműnél, sajtótájékoztatót tartott a kolozsvári RMDSZ székházában, majd a magyar operában együtt emlékezett a kolozsvári magyarokkal 56-ra.

A sajtótájékoztatón Magyarország építési és közlekedési minisztere valamint Csoma Botond, az RMDSZ képviselője és szóvivője közösen szólaltak fel. A beszélgetés középpontjában az RMDSZ közelgő romániai parlamenti választásokra való felkészülése állt. Lázár szerint a magyar közösség politikai szerepe elengedhetetlen Románia jövője és a magyar kisebbség helyzete szempontjából. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ-nek vissza kell térnie a bukaresti kormányba, mivel amikor a párt részt vett a kormányzásban, akkor a „józan ész” politikája érvényesült. A kampányüzenetben Lázár János arra ösztönözte a romániai magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon, mert szerinte ez alapvetően meghatározza a következő évtized eseményeit a magyar közösség számára. Lázár külön méltatta Kelemen Hunort, az RMDSZ államelnök-jelöltjét, akit „bátor, tisztességes és tehetséges politikusnak” nevezett, aki képes megállni a helyét a román politikai színtéren. Kiemelte, hogy Kelemen személye nem szorul Orbán Viktor vagy Magyarország támogatására, saját erejéből is képes helytállni.

A sajtótájékoztatón Lázár a román-magyar kapcsolatokkal is foglalkozott, és kijelentette, hogy Magyarország teljes mértékben támogatja Románia schengeni csatlakozását, a jelenlegi állapot „büntetőhatárként” sújtja a két ország kapcsolatát. Ezzel összhangban a közlekedési fejlesztések fontosságára is felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy szükség van a két ország közötti infrastruktúra fejlesztésére, beleértve a gyorsforgalmi úthálózatokat. Beszélt a Budapest-Kolozsvár gyorsvasútról is, amelyről a Transtelexen minden tudnivalót összefoglaltunk: bár az uniós rendelet 2040-re tűzte ki a határidőt, a jelenlegi magyarországi és romániai vasúti állapotok alapján légvárépítésnek tűnik, hiszen a romániai szakasz megépítése mintegy 17 milliárd euróba kerülne, noha a két ország miniszterelnökei informálisan már többször tárgyaltak róla.

Lázár ezt követően az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen tartott beszédet a Kolozsvári Magyar Operában. Itt a forradalom eszmei jelentőségét hangsúlyozta, különös tekintettel arra, hogy a Fidesz politikai közössége számára 1956 „szent és sérthetetlen”. A miniszter kifejtette, hogy a párt politikája és szabadságvágya az '56-os hősök igazságain alapul. Ennek szellemében élesen elutasította, hogy bárki párhuzamot vonjon az '56-os magyar forradalmárok és a mai ukránok között, amit egyenesen „szentségtörésnek” nevezett. Kijelentése egyértelműen illeszkedett az Fidesz Ukrajnával kapcsolatos narratíváját tükrözi: a magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak is az volt az álláspontja politikai igazgatójának botrányos kijelentései után, hogy nem lehet párhuzamot vonni 1956 és az ukrajnai háború között, mert már a gondolat is sérti a szabadságharcosok emlékét, holott ezt ő maga is megtette korábban. Ezúttal úgy fogalmazott: „Nekik 1956 tanulsága az, hogy harcolnunk kell Ukrajnáért, sőt Ukrajnában. Nekünk 1956 tanulsága az, hogy csak egyetlen dologért, Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk.”

Lázár János a megemlékezésen kitért arra is, hogy az erdélyi magyarok sorsa 1956-ban jelentősen különbözött az anyaországi eseményektől. Míg Magyarországon a forradalom és a szabadságharc időszakát élhették meg, addig Erdélyben a megtorlás dominált. „Szövetség igen, gyámság soha. Lojalitás igen, önfeladás soha. Integráció igen, asszimiláció soha” – fogalmazott. Lázár szerint kevesen tudják, hogy az anyaországi és a romániai magyarok milyen aránytalan módon részesültek ’56 történetéből. „Míg az anyaországnak ’56 forradalom volt és szabadságharc, a remény időszaka és csak azután a megtorlásé, Erdélyben jószerivel csak a megtorlás volt: a forradalmat jó előre elfojtották”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!