Elnökválasztás: egyre biztosabbnak tűnik a második forduló Simionnak, de ott Ciolacu legyőzné

2024. október 24. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre-másra jönnek a közvélemény-kutatások, amelyek azt jelzik előre, hogy George Simion lehet az ellenfele Marcel Ciolacunak az államfőválasztások második fordulójában. Csütörtök reggel az Inscope Research tett közzé egy október 11-18. között készített felmérést, amit a Libertatea megbízásából végeztek.

A megkérdezettek 24,1 százaléka nyilatkozta azt, hogy a PSD jelöltjére, Marcel Ciolacura szavazna. Utána 20,7 százalékkal az AUR-os George Simion következik, majd 18,1 százalékkal a függetlenként induló Mircea Geoană. Az USR jelöltjének, Elena Lasconinak 15 százalékot vetítenek előre, míg a PNL-s Nicolae Ciucă 8,2 százalékot kapna. Kelemen Hunort 3,8 százalékra mérték.

A biztos szavazók körében annyiban változott a helyzet, hogy valamivel nagyobb Marcel Ciolacu előnye, 25,8 százalékos a népszerűsége. George Simiont 20,4 százalékkal mérték a második helyre, de nagyon közel került hozzá Mircea Geoană 19,2 százalékkal. Elena Lasconira a biztos szavazók 14 százaléka voksolna, míg Ciucă 7,8 százalékot kapna.

A felmérésből az is kiderül, hogy Diana Șoșoacă támogatónak mintegy 40 százalékát kaphatta meg George Simion.

Az Inscope azt is mérte, hogy ki nyerheti meg a második fordulót. Azt nézték meg, hogy Marcel Ciolacu, az elnökválasztás első fordulójának – nagyjából minden közvélemény-kutatás szerint – biztos győztese miként teljesítene a különböző ellenfeleivel szemben. Simionnal szemben 56-44 arányban nyerne a PSD elnöke, míg Lasconi szemben 53-47 arányban kerülne ki győztesként. A legkönnyebb dolga Ciucával szemben lenne, akit a felmérés szerint 63,1-36,9 arányban múlna felül, míg a legnehezebb a korábbi PSD-s kollégájával, a függetlenként induló Mircea Geoanával, akitől 55,6-44,4 arányban kikapna Ciolacu.

Remus Ștefureac, az Inscop vezetője szerint a románok elnökválasztási preferenciái idén nagyon ingadoznak az intenzív kampány és Diana Șoșoaca jelöltségének az érvénytelenítése miatt, és egy eddig ismeretlen képét mutatja az elnökjelölti verseny.

„Az elnökválasztási versenyek történetében először fordul elő, hogy egyetlen jelölt sem haladja meg a 25 százalékos küszöböt, ami egy nagyon szoros, bizonytalan kimenetelű versenyt vetít előre” – tette hozzá Remus Ștefureac.

Az elnökválasztás első fordulójának kampánya hivatalosan péntek éjféltől kezdődik, és november 23-án reggel 7 óráig tart. Az államfőválasztás első fordulóját november 24-én tartják, a második fordulóra december 8-án kerül sor. Összesen 14 jelölt szállt versenybe a tisztségért. A jelöltek közül kilencet politikai párt, egyet, Kelemen Hunort egy nemzeti kisebbségi szervezet jelölt. Négyen függetlenként indulnak.

A Libertatea sorozatban a héten sorban közölte a telefonos felméréssel készült kutatásának az eredményeit. Szerdán a pártpreferenciákról tettek közzé egy összefoglalót. Eszerint a PSD a szavazatok 30,2 százalékát szerezné meg, ha most tartanák a parlamenti választásokat, az AUR támogatottsága 21,4, a PNL 13,2, az USR pedig 12,7 százalékos.

Ezek szerint Diana Șoșoacă pártja, az SOS Románia is bejutna a parlamentbe a szavazatok 8,1 százalékával. Nem érné el az 5 százalékos küszöböt az RMDSZ (3,7 százalék), a REPER (2,5), a PNCR (2,3), a PER (2,1), a PMP (1,4) és a Jobboldal Ereje (0,6). A válaszadók 1,3 százaléka függetlenre, 0,5 százaléka más pártra szavazna.

A felmérés szerint a megkérdezettek 68 százaléka biztos szavazó, míg 10,5 százalékuk biztosan nem venne részt a választásokon. A választani tudó szavazók (a minta 85,5 százaléka) körében a PSD támogatottsága 30,2 százalék, az AUR-é 21,4 százalék, a PNL-é 13,2 százalék, az USR-é 12,7 százalék, az SOS Románia Párté 8,1 százalék. A további sorrend: RMDSZ 3,7, REPER 2,5, PNCR 2,3, PER 2,1, PMP 1,4, Jobboldal Ereje 0,6 százalék.

A választani tudó biztos szavazók (a minta 59,2 százaléka) körében a következő a pártok támogatottságának eloszlása: PSD 31,4, AUR 19,7, PNL 12,7, USR 13, SOS Románia Párt 7,5 százalék. Nem jutna be a parlamentbe az RMDSZ (4,5 százalék), a REPER (3,2), a PNCR (2,3), a PER (1,5), a PMP (1,5) és a Jobboldal Ereje (0,7). A válaszadók 1,3 százaléka függetlenre, 0,7 százaléka más pártra szavazna.

A Libertatea megrendelésére készült telefonos felmérést 1106 fős mintán végezték 2,95 százalékos hibahatárral.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!