Hallgatólagosan elfogadta a szenátus az AUR tervezetét a Kovászna és Hargita megyei román közösség jogairól

2024. október 22. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvénytervezetét arról, hogy a többségi nemzethez tartozó állampolgárok a nemzeti kisebbségekével azonos feltételek mellett alakíthatnak egyesületeket azokban a megyékben, amelyekben kisebbségben vannak, írta az Agerpres.

Az előterjesztők indoklása szerint a jogszabályjavaslat célja gondoskodni arról, hogy a többségi nemzethez tartozó állampolgárokat ne érhesse hátrányos megkülönböztetés.

A tervezet az egyesületekről és alapítványokról szóló sürgősségi rendeletet módosítja.

Az AUR szerint a Kovászna és Hargita megyei román közösség szervezetei nem részesülnek ugyanakkora költségvetési támogatásban és nem ugyanazon kritériumok alapján képviseltetik magukat a parlamentben, mint a romániai nemzeti kisebbségek. A párt szerint ez diszkriminációnak értelmezhető, ezért a jogszabály módosításra szorul.

A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!