A páciensek bántalmazásának gyanúja miatt nyomoz az ügyészség egy Bihar megyei kórházban

2024. október 13. – 10:05

A páciensek bántalmazásának gyanúja miatt nyomoz az ügyészség egy Bihar megyei kórházban
A vaskohsziklási (Ștei) pszichiátriai kórház épülete – Forrás: a kórház honlapja

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalból eljárást indított a belényesi ügyészség a vaskohsziklási (Ștei) pszichiátriai kórházban történt feltételezett visszaélések kivizsgálására. A fogyatékkal élők jogairól szóló ENSZ-egyezmény gyakorlatba ültetését felügyelő tanács jelentése szerint ugyanis a Bihar megyei kórházban fizikailag bántalmazzák a pácienseket, akiket emellett rossz körülmények között ápolnak és lejárt élelmiszert szolgálnak fel nekik.

A jelentésről az Observator írt először. Mint írták, az ellenőrző testület munkatársai három napot töltöttek a kórházban, ahol a páciensek azt mesélték nekik, hogy verik és verbálisan is bántalmazzák őket, elektrosokk-készülékkel félemlítetik és sebesítik meg őket. Miután az elektrosokk-készüléket megtalálták az egyik teremben, amelyet a kórház alkalmazottai használtak, és több páciens testén találtak a készülék okozta nyomokat, értesítették a rendőrséget.

A kórház menedzsere, Horia Miara az Observatornak azt nyilatkozta, hogy az elektrosokk-készüléket egy alkalmazott hozta be, és az illető azt állította, hogy elemlámpaként akarja használni, mert ilyen funkciója is van. A menedzser azt is elmondta, hogy öt páciens testén találtak zúzódásokat és véraláfutásokat, és hogy belső vizsgálat is indult az ügyben.

A jelentés szerint a kórházban nem megfelelőek a higiéniai állapotok, a pácienseknek szánt élelmiszerek között pedig lejárt szavatosságúak is voltak. Emiatt a fogyasztóvédelmi hatóságot is értesítették, amely 25 ezer lejre bírságolta a kórházat. Az Observator helyszínre látogató munkatársai piszkos és penészes falakat, a kórtermekben pedig matrac vagy ágynemű nélküli ágyakat találtak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!