Környezetvédő szervezeteket jelenthetett fel az energetikai miniszter a DIICOT-nál

2024. október 9. – 18:46

Másolás

Vágólapra másolva

Környezetvédő szervezeteket jelenthetett fel a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnél (DIICOT) Sebastian Burduja energiaügyi miniszter – írja a G4Media igazságügyi forrásokra hivatkozva. A portál úgy tudja, hogy DIICOT ügyészei több olyan civil szervezet ellen is bűnügyi vizsgálatot indítottak, amelyek ellenzik az energetikai projektek megvalósítását, illetve bírósági fellebbezésekkel blokkolják az engedélyeket és jóváhagyásokat.

A G4Media információi szerint feljelentett civil szervezetek között van a fekete-tengeri földgáz kitermelését hevesen ellenző Greenpeace Románia is.

Burduja állítólag azért tett feljelentést a DIICOT-nál, hogy kivizsgálják, az energetikai projektek fejlesztését ellenző környezetvédelmi civil szervezetek kapcsolatban állnak-e az Orosz Föderációval – írja a G4Media.

Idézik a miniszter szeptember 6-án tett kijelentését, ami szerint „két-három” környezetvédelmi szervezet „szisztematikusan szabotálja” a vízerőműveket, noha több milliárd eurót költöttek ezekre a projektekre. A miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy Románia eurómilliárdokat fektetett olyan vízierőművekbe, amelyek 70-98 százalékban már elkészültek, de nem tudják befejezni az akarathiány és a „szisztematikus szabotázs” miatt, amelyet „két-három civil szervezet végez, nem tudom honnan, de nagyon jó ügyvédekkel”.

A Greenpeace Románia a sajtóhírekre hivatkozva a Facebook-bejegyzésében felidézi, hogy „a környezetre és a közegészségügyre nagy kockázatot jelentő energiaprojektek” ellen tiltakozó szervezeteket az energiaügyi miniszter már több alkalommal is elítélte a békés tiltakozásukért és az aktivistáik által használt jogi formákért.

„Nem antidemokratikus cselekedet egy minisztertől, ha a bűnüldöző szerveket arra használja, hogy megfélemlítse azokat a civil szervezeteket, amelyek az egészséghez és a tiszta környezethez való alapvető jogokat védik?” – teszik fel a kérdést, és az Oroszországban tapasztalható eljáráshoz hasonlítják Burduja állítólagos feljelentését, ahol „nemkívánatos szervezetnek” nyilvánították a Greenpeace-t.

„A romániai miniszterek a párbeszéd, a demokrácia és a szabad választások támogatása helyett új módot találtak arra, hogy szájon vágják a környezetvédelmi szervezeteket” – írják, és azt állítják, hogy az része a nagyvállalatok és a kormányok azon törekvésének, hogy elhallgattassák és megfélemlítsék a kritikus hangokat szigorú törvényekkel, visszaélésszerű perekkel és büntetőjogi feljelentésekkel.

„Ez egy kísérlet arra, hogy elhallgattassák az éghajlati válság által leginkább érintett embereket. Az aktivisták nem azért végeznek környezetvédelmi aktivizmust, mert unatkoznak otthon, hanem mert saját bőrükön érzik az éghajlati válság hatásait” – teszik hozzá.

A minisztérium a portálnak küldött válaszában sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a sajtóhírekben megjelent büntetőeljárási dossziék létezését. Azt írják, amennyiben „az említett bűncselekményekkel kapcsolatban büntetőeljárás indul, minden segítséget megadnak a bűnüldöző hatóságoknak annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság és a bűnösöket büntetőjogi felelősségre vonják”.

Válaszában Sebastian Burduja kijelenti, hogy az Energiaügyi Minisztériumot továbbra is aktívan foglalkoztatja a Románia számára létfontosságú energetikai projektek szisztematikus blokkolásának kérdése. „Az Energiaügyi Minisztérium minden törvényes eszközt felhasználva megtesz annak érdekében, hogy a kormányprogram és Románia energiastratégiájának teljesítése érdekében feloldja és/vagy felgyorsítsa a romániai energetikai infrastruktúrát érintő valamennyi beruházási projektet. Nagyra értékelünk minden becsületes törekvést, amely a környezet védelmére irányul, anélkül, hogy veszélyeztetné a nemzetbiztonságot vagy Románia energiabiztonságát” – idézik az energiaügyi minisztert.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!