Idén a RO-Alert üzentek kétharmadát medvék miatt küldték ki

2024. október 8. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Idén a RO-Alert üzenetek kétharmadát medvék miatt adták ki – írja a Sürgősségi Helyzetek Főfelügyelőségének (IGSU) keddi bejelentése szerint a News.ro.

A felügyelőség tájékoztatása szerint ez év eleje óta 2743 figyelmeztető üzenetet küldtek, ezek közül 1880 jelezte medvék jelenlétét. Viharra és árvízre (veszélyes hidrológiai jelenségre) 711 figyelmeztetést kaptak a romániaiak, tűz miatt 47-szer riasztottak, míg egy gyermek eltűnésére 77-szer figyelmeztettek RO-Alerten keresztül. 28 esetben pedig valamilyen más típusú vészhelyzet miatt adták ki, például Tulcea megyében azért küldtek már többször is figyelmeztetést, mert a lelőtt orosz drónok darabjai hullhatnak a romániai területeken.

A hír szerint a hatóságok továbbra is ragaszkodnak ehhez a nyilvánosságban sokszor kritizált figyelmeztetéshez, hogy életeket menthessenek. A hatóság elismeri, hogy az üzenet időnként kényelmetlenséget okozhat, de a figyelmeztetés fő célja, „az életek mentése és a vagyonvédelem miatt továbbítása elengedhetetlen”.

„A RO-Alert alapvető eszköz a polgárok életének és biztonságának védelmében vészhelyzetekben, és azért hoztuk létre, hogy gyorsan küldjön figyelmeztető üzeneteket közvetlenül a lakosság mobiltelefonjaira” – idézik az IGSU közleményét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!