Diana Şoşoacă az EP-ben panaszkodott a romániai jogállamiságra

2024. október 8. – 10:48

Diana Şoşoacă az EP-ben panaszkodott a romániai jogállamiságra
Diana Şoşoacă ikonokkal tiltakozik az Európai Bizottság elnökének a megválasztása ellen az EP július 18-i plenáris ülésén Strasbourgban – Fotó: Johanna Geron / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Diana Şoşoacă az Európai Parlament hétfő esti plenáris ülésén kijelentette, hogy Romániában sértik a jogállamiságot. Egyperces felszólalásában az EP-képviselő azt kifogásolta, hogy a román alkotmánybíróság kizárta az államelnökjelöltek közül, visszaélésnek minősítve ezt a döntést, amelynek hátterében szerinte nem alkotmányossági okok állnak.

„Szeretném tájékoztatni önöket egy rendkívül súlyos esetről (...). Én vagyok az SOS Románia párt elnöke, és a valós felmérések szerint én álltam az első helyen a román elnökválasztáson, amelyet november 24-én szerveznek” – mondta a politikus az EP üléstermében még jelen lévő európai parlamenti képviselőknek (helyi idő szerint 23, romániai idő szerint 24 óra volt).

Diana Şoşoacă felszólalásában kifejtette, hogy az alkotmánybíróság nem alkotmányossági okokból utasította el az elnökjelöltségét. Hangsúlyozta, hogy a választásokon való indulásának valamennyi formai követelményét teljesítette, „Azért zártak ki az elnökjelöltek közül, mert küzdöttem a kötelező védőoltások és a pandémiás szájkosár ellen, mert megbírságolt egy rendőr gyorshajtásért, (...) mert szenátorként politikai nyilatkozatokat tettem a román parlamentben. Megsértették a román alkotmány 72. cikkét és az EJEB 9. és 10. cikkét, amelyek mentelmi jogot biztosítanak a parlamenti képviselők politikai nyilatkozatainak. Ezekért nem ítélhetnek el minket” – jelentette ki az EP-képviselő.

Şoşoacă nehezményezte, hogy nem volt bírósági tárgyalás az ügyében, nem idézték be, nem védekezhetett, és „újságban megjelent cikkek alapján ítélték el”.

A politikus éppen arra kérte képviselőtársait, vegyék tudomásul, hogy Romániában sértik a jogállamiságot, amikor az ülésvezető kikapcsolta a mikrofonját, mert túllépte a felszólalási időt.

Közben Roberta Metsola, az EP elnöke arról döntött, hogy egy júliusi ülésen tapasztalt nem megfelelő viselkedése miatt 7 napra felfüggeszti a képviselő részvételeit a parlament plenáris ülésein (és napidíjat sem kap ezekre). Şoşoacă szájkosárral és ikonokkal tiltakozott az Európai Bizottság elnökének, Ursula von Der Leyennek az újraválasztása ellen, többször megzavarta az ülést, és azt is kiabált az EB elnökének, hogy „embereket ölsz Romániában”. Az eltiltás hírét a PNL-s Siegfried Mureșan jelentette be a Facebookon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!