A legmagasabb speciális nyugdíj szeptemberben megközelítette a 70 ezer lejt

2024. október 3. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

A legmagasabb speciális nyugdíj szeptemberben megközelítette a 70 ezer lejt, ami bő 11 ezer lejjel több, mint amennyit januárban kapott a legjobban fizetett speciális nyugdíjas – derül ki a Libertatea cikkéből.

A portál azután fordult a nyugdíjpénztárhoz, hogy szeptember elsejével újraszámolták a nyugdíjakat kapnak az érintettek. A közölt adatok szerint a legmagasabb speciális nyugdíj bruttó összege 69 343 lej volt, és az ügyészek és bírák jogállásáról 2022/303-as törvény alapján adták, tehát valószínűleg egy korábbi bíró kapja. A második legmagasabb bruttó speciális nyugdíj 68 145 lej, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára 63 842 lejjel lehetett felállni. A 20 legnagyobb járandóságot felsoroló listán mindenkinek 50 ezer lejnél magasabb különnyugdíja van, és mind az ügyészek és a bírák jogállásáról szóló törvény alapján kapják.

A portál megjegyzi, januárban a legmagasabb speciális nyugdíj bruttóban 58 191 lej volt. Csak viszonyításképpen, a legmagasabb különnyugdíj messze elmarad a legmagasabb hozzájárulás alapú állami nyugdíjtól, Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter még szeptember elején árulta el a Prima TV egyik műsorában, hogy Romániában a legmagasabb nyugdíj havi 100 000 lej (kb. 20.000 euró), amelyet egy volt banki alkalmazott kap, aki mindössze 18 évig fizetett nyugdíjjárulékot. A miniszter akkor azt is elmagyarázta, hogy ez a magas nyugdíj a jelentős hozzájárulásoknak köszönhető.

A 7000 lejnél magasabb speciális nyugdíjakra 20 százalékos adó van, tehát a kézhez kapott összeg a legmagasabb esetében sem haladja meg a 60 ezer lejt. A Libertatea megjegyzi, alapvetően kevés adót kell fizessenek, 2020-ban az alkotmánybíróság ugyanis alkotmányellenesnek ítélt egy törvényt, amely a 7000 lej feletti nyugdíjakra 85 százalékos adott vetett volna ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!