Romániát még több lépés választja el az amerikai vízummentességtől a bukaresti nagykövet szerint

2024. október 1. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az elkövetkező hónapokban „számos fontos lépést kell még megtenni” annak megállapításához, hogy Románia valóban jogosult az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozásra – nyilatkozta kedden az Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

Kathleen Kavalec a Marcel Ciolacu miniszterelnökkel tartott találkozója után nyilatkozott az újságíróknak, miután az amerikai román nagykövet, Andrei Muraru azt jelentette be, hogy Románia immár formailag eleget tesz az amerikai vízummentességi program (Visa Waiver) valamennyi technikai követelményének.

Kavalec hangsúlyozta, hogy a vízummentességi programot az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma kezeli, és hozzátette, a két ország kormányának képviselői még egyeztetnek az ősz folyamán, mert „számos fontos lépést kell még megtenni” annak megállapításához, hogy Románia valóban jogosult Visa Waiver programhoz való csatlakozásra. Arra a kérdésre, hogy milyen „fontos lépésekre” gondol, a nagykövet azt válaszolta, az eljárás részeként Románia több biztonsági megállapodást írt alá, és az amerikai félnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy ezeket gyakorlatba ülteti az ország.

A Visa Waiver programba való felvétel egyik fő feltétele az elutasított vízumkérelmek arányának 3 százalék alá szorítása. Kathleen Kavalec nagykövet szerint az ezzel kapcsolatos hivatalos adatokat legkésőbb januárban közlik, majd ha az amerikai kormány Románia számára kedvező döntést hoz, egy előkészítési és tájékoztatási időszak következik. „Ha minden feltétel és előkészület sikeresen teljesül, valamikor 2025-ben indulhat a program” – szögezte le.

A nagykövet azt is kiemelte, hogy a vízummentességi program kizárólag a turisztikai és az üzleti célú utazásokra vonatkozik, a diák- és munkavízumokat nem helyettesíti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!