Végéhez közeledik a nagyváradi Adorján-ház II. helyreállítása

2024. október 1. – 15:44

Végéhez közeledik a nagyváradi Adorján-ház II. helyreállítása
A két Adorján-ház Nagyváradon – Fotó: Nagyvárad polgármesteri hivatala / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik fontos nagyváradi szecessziós műemlék, a Komor Marcell és Jakab Dezső építészek által tervezett Adorján-ház II. felújítása a végéhez közeledik, jelentette be kedden a város polgármesteri hivatala.

Az épület helyreállítása a történelmi városközpont épített örökségének felújítását célzó multianuális program keretében valósul meg, a szomszédos Adorján-ház I. nevű műemléképület helyreállítását már 2023 őszén befejezték. A beruházás értéke 2,8 millió lej áfa nélkül. A munkálatok során helyreállították az épületek cserépfedését és díszítőelemeit, a nyílászárók fém elemeit, megerősítették a kéményeket és az erkélyeket is.

A kivitelezési szerződést 2022 áprilisában írta alá a nagyváradi önkormányzat az Abed Nego Com céggel.

Az Adorján-házak Komor Marcell és Jakab Dezső építészek első nagyváradi munkái voltak. Sztarill Ferenc volt mindkét épület kivitelezője, olvasható a Romániai Magyar Lexikon szócikkében.

A házak tulajdonosa az az Adorján Emil volt, akinek nevéhez a Fekete Sas-palota emeltetése is kapcsolódik. 1902-ben vásárolta meg a színházi raktárak mellett, a Színház utca (ma Patrioților) és a Szilágyi Dezső utca (ma Moscovei) sarkain fekvő telket. 1903-ban ezen a területen (Színház utca 6. szám) épült fel az Adorján-ház I., ami Adorján Emil lakóházaként és ügyvédi irodájaként funkcionált. Adorján Emil szerette volna eladni a szomszédos telket (talán 30 méter utcai fronttal bíró mivolta miatt), ám mivel nem sikerült vásárlót találnia rá, 1904 és 1905 között egy bérházat építtetett a telekre. Ez a bérház az Adorján-ház II. nevet viseli.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!