Heves esők lehetnek a hétvégén, a katasztrófavédelem segítséget ígér

2024. szeptember 27. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnaptól erős lehűlés és heves esőzések következnek, Olténiában, Munténiában, a Déli-Kárpátokban és a Kárpátkanyarban a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 50-90 litert négyzetméterenként, villámárvizek is kialakulhatnak. A katasztrófavédelem segítséget ígér, szükség esetén 330 tűzoltót is küldhetnek a leginkább érintett Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt és Teleorman megyékbe, ahol a heves esőzések miatt a hét végén problémák várhatók – írja az Agerpres Raed Arafat csütörtök este bejelentése alapján.

A katasztrófavédelmi államtitkár a Marcel Ciolacu miniszterelnök által a várható esőzések miatt összehívott tanácskozás utáni sajtótájékoztatón beszélt erről. A kormánypalotában tartott találkozón a hét végére várható erős lehűlésre és zivatarokra való felkészülésről tárgyaltak az illetékes intézmények képviselői.

Arafat elmondta, hogy már a hét elején arra kérte a prefektusokat, a megyei vészhelyzeti bizottságokat és a helyi hatóságokat, hogy azonosítsák a veszélyeztetett – mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élő – személyeket, és fontolják meg az előzetes evakuálásukat.

Emellett felkérte az érintett megyék hatóságait, hogy tájékoztassák a lakosságot a potenciális kockázatokról és a lehetséges evakuálásukról, többek között Ro Alert üzeneteken keresztül. Ugyanakkor a vízügyi igazgatóság helyi illetékeseit és a katasztrófavédelmi felügyelőségek képviselőit arra szólított fel, hogy ha szükséges, építsenek védműveket a veszélyeztetett területeken.

Arafat elmondta, hogy a felsorolt intézkedésekre főleg a Duna mentén lévő településeken lehet szükség, ám a folyam vízhozama várhatóan nem lépi túl a kritikus szintet a romániai szakaszon. Ugyanakkor az intézkedésekre szükség lehet azokban a térségekben is, ahol a szombat estétől várható heves esőzések villámárvizeket okozhatnak.

Az államtitkár elmondta, hogy csütörtök este Cătălin Predoiu belügyminiszter távértekezletet tart a Duna menti, illetve további árvízveszélyeztetett megyék prefektusaival. A védintézkedéseket egy péntek délutáni távértekezleten véglegesítik.

Vasárnaptól erős lehűlés és esőzések következnek

Az előrejelzések szerint 34 Celsius-fokról 15 fokra zuhan a Kárpátok közötti régiókban a nappali csúcshőmérséklet, és különösen Olténiában, a Déli-Kárpátokban, illetve a Kárpátkanyarban várható nagy mennyiségű csapadék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezérigazgatója, Elena Mateescu a kormánypalotában tartott csütörtök esti tájékoztatóján elmondta, hogy a hét végéig a sokéves átlagnál melegebb idő várható, pénteken a déli országrészben 33-34 fokra, szombaton 26-33 fokra emelkedik a hőmérséklet. Vasárnaptól azonban országszerte legtöbb 15 fokra melegszik fel a levegő, legfennebb a dél-keleti megyékben várható ennél magasabb hőmérséklet.

A szakember kifejtette, hogy a meleg áramlatokat váltó hideg légáramlatok közelednek az országhoz, amelyek különös figyelmet igényelnek az elkövetkező időszakban.

A meteorológiai szolgálat légköri instabilitására figyelmeztető előrejelzést is kiadott péntek reggel. Egy elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást lesz érvényben szombaton 18 órától vasárnap 10 óráig a Bánságban, Körösvidéken, Máramarosban, Erdély nyugati részén és helyenként a hegyekben villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporok várhatók, jégeső is lehetséges. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-25 litert, elszórtan a 30-40 litert négyzetméterenként.

Vasárnap 10 órától hétfőn 22 óráig az egész országra kiterjesztik a sárga jelzésű esőriasztást. A meteorológusok szerint a záporok nyugatról keletre vonulnak, majd rövid idő alatt az egész országra kiterjednek. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40 litert, és elszórtan meghaladja a 50 litert négyzetméterenként. Az egész országban 45-65 km/h-s széllökések várhatók, míg Moldvában és Kelet-Munténiában átmenetileg 70 km/h feletti sebességű légmozgások is előfordulhatnak.

Légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés vasárnap és hétfőre – Forrás: ANM
Légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés vasárnap és hétfőre – Forrás: ANM

Olténiában, Munténiában, a Déli-Kárpátokban és a Kárpátkanyarban vasárnap reggeltől hétfő délig másodfokú figyelmeztetés van érvényben, ezekben a régiókban lehet a legtöbb esőre számítani. A lehulló csapadék mennyisége ezekben a térségekben elérheti a 50-90 litert négyzetméterenként, helyenként akár 100 liter eső is hullhat.

A meteorológiai szolgálat közölte azt is, hogy vasárnaptól az egész országban erős lehűlés várható. A hegyekben, főként a Keleti-Kárpátokban, 1700 méter fölött havas eső és havazás is lehetséges.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!