A napokban zajlik a sepsiszentgyörgyi terelőút utolsó tesztelése

2024. szeptember 26. – 11:46

A napokban zajlik a sepsiszentgyörgyi terelőút utolsó tesztelése
Sepsiszentgyörgy terelőútjának egyik körforgalma 2024 júniusában – Fotó: Kristó-Gothárd Hunor / Antal Árpád Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban zajlik a sepsiszentgyörgyi terelőút terheléses tesztelése, amely még mindenképp szükségesek az útszakasz forgalomnak való átadása előtt – közölte a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság a Facebook oldalán. A tájékoztatás szerint két vasút felüljáró, illetve az Olt folyó fölött átívelő 526 méteres híd tesztelése zajlik, amelyhez 8 kamionnyi, összesen 40 tonna terhelésnek teszik ki a szerkezeteket.

Az útügyi igazgatóság arról nem adott ki tájékoztatást, hogy pontosan mikorra várható az útszakasz átadása a forgalomnak.

Sepsiszentgyörgy terelőútja a 12-es országútból (DN12) válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt és a város Csíkszereda felőli kijáratánál, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba. A leendő körgyűrű 11,56 km hosszú lesz, mindkét irányban egy-egy sávos, 3,50 m széles, 4 körforgalommal, valamint három vasúti átkelővel és egy híddal az Olt folyó felett. Korábban azt ígérték, hogy már augusztusban átadhatják, de az értelemszerűen nem jött össze, a mostani tesztelés viszont már az utolsó a forgalomba való állítás előtt.

A közel 300 millió lej értékű beruházást a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül európai alapokból finanszírozzák.

A terelőutat Sepsiszentgyörgy tehermentesítésére építették, hogy csökkentsék a városon áthaladó tranzitforgalmat, illetve a szennyezőanyag-kibocsátást a településen belül. Antal Árpád polgármester korábban arról tájékoztatott, Sepsiszentgyörgyre havonta több mint 500 000 autó hajt be, és az új körgyűrű a forgalom mintegy 20 százalékát fogja elterelni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!