Az Európai Bizottság ismét megerősítette, Románia felkészült a teljes körű schengeni csatlakozásra

2024. szeptember 26. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön megerősítette azt az álláspontját, miszerint Románia és Bulgária felkészült a teljes körű schengeni csatlakozásra. Az Agerpres munkatársa megkérdezte az EB egyik sajtószóvivőjétől, milyen hatással lehet Románia és Bulgária teljes körű schengeni csatlakozására az a tény, hogy az illegális migráció visszaszorítása érdekében több tagállam is visszaállította a belső határellenőrzéseket.

A szóvivő rámutatott, a Románia és Bulgária schengeni övezeten belüli szárazföldi határain végzett ellenőrzések megszüntetésével kapcsolatban Ursula von der Leyen elnök az új összetételű EB-re vonatkozó politikai iránymutatásokban is leszögezte, hogy a két ország bizonyított a határigazgatás és a visszafordítások terén. „A két ország felkészült, és maradéktalanul élvezniük kellene a schengeni tagság előnyeit” – tette hozzá.

A szóvivő kijelentette, a Tanácsnak hoznia kell egy határozatot, amelyben rögzítik a Bulgária és Románia, illetve más schengeni országok közötti szárazföldi határokon végzett ellenőrzések megszüntetésének időpontját. „A Bizottság továbbra is minden szükséges támogatást megad a Tanács elnökségének ahhoz, hogy még 2024-ben döntés születhessen a szárazföldi határokkal kapcsolatban” – nyomatékosította.

Szeptember elején Németország bejelentette, hogy 16-ától hat hónapra újra bevezeti az ellenőrzéseket valamennyi szárazföldi határon. Az új intézkedés a Luxemburggal, Belgiummal, Hollandiával és Dániával közös határátkelőhelyekre vonatkozik, a többi országgal közös határátkelőkön ugyanis már korábban visszaállították az ellenőrzéseket.

Az uniós menekültügyi szabályokat rögzítő úgynevezett dublini rendelet szerint a menedékkérelmeket abban a tagállamban kell elbírálni, ahol a kérelmező belépett az EU-ba. A szabad mozgást biztosító, belső határok nélküli schengeni térség az EU 27 tagállamának zömét magában foglalja. Ez év márciusának végén részlegesen Románia is csatlakozott az övezethez, első lépésben a légi és a tengeri határellenőrzések szűntek meg. A szárazföldi határok tekintetében egy későbbi időpontban születik döntés.

Negrescu szerint akár már október 10-én szavazhatnak Románia teljeskörű schengeni csatlakozásáról

„Azt kértük az EU Tanácsától, hogy még idén támogassa Románia szárazföldi csatlakozását a schengeni övezethez. A hétvégi ausztriai parlamenti választások kulcsfontosságú pillanatot jelentenek, mert lehetőséget adnak arra, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanácsban szavazásra bocsátsuk országunk csatlakozását a szabad mozgást biztosító övezethez akár már október 10-én, vagy akár a decemberi alkalommal” – idézi aNews.ro. Victor Negrescu PSD-s EP-képviselőt, az EP alelnökét.

Negrescu kijelentette, hogy nincs érv Románia schengeni övezethez való csatlakozásának megakadályozására, a németországi helyzet nem Romániával kapcsolatos, „nem cáfolhatja az általunk elért pozitív eredményeket”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!