Csak október elejére érhet Románia határához az árhullám a Dunán

2024. szeptember 25. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

A folyam felsőbb szakaszain jelentősen csökkenő vízhozam következtében a Duna romániai szakaszára az árhullám csak október 1-jére várható másodpercenként 8000 köbméteres hozammal – közölte szerdán hivatalos Facebook-oldalán a román vízügyi főigazgatóság (ANAR) az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) előrejelzésére hivatkozva.

A tájékoztatás alapján az Agerpres azt írja, hogy szerdán a Duna vízhozama Románia határánál 6600 köbméter volt másodpercenként, közel kétszerese a szeptemberi sokéves átlagnak (3800 köbméter/másodperc).

Az INHGA munkatársai a magyarországi és szerbiai hidrológiai előrejelző központok szakértőivel folytatott konzultációk nyomán, az előrejelzett csapadékok és az árhullám apadásának figyelembe vételével módosítottak a korábbi becslésen – tette hozzá az ANAR. Korábban úgy becsülték, hogy másodpercenként 9300-9500 köbméter vízhozammal éri majd el a Duna Románia határát, de vasárnap óta egyre kisebb hozamot vetítenek előre, akkor azt mondták legfeljebb 9000 köbméterrel kell számolni. A hatóságok szerint a Duna romániai szakaszán a másodpercenkénti 9000 vagy 10.000 köbméteres vízhozam biztonságosan áthaladhat.

Az intézmény hangsúlyozta: a szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelés alatt tartják a hidrometeorológiai helyzetet a Duna medencéjének romániai szakaszán. A vízügyi hatóság Duna menti területi igazgatóságai pedig folyamatosan továbbítják a Duna vízszintjére vonatkozó információkat az INHGA munkatársainak, hogy azok naponta frissítsék az előrejelzést. Riasztották ugyanakkor a dunai árvízvédelemért felelős intézményeket, és már több ezer zsák homokot szállítottak ki a töltések megerősítésére, és aprólékosan ellenőrizték azok állapotát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!