Határozottan elítéli a román külügy az ukrán gabonát szállító hajó elleni orosz támadást

2024. szeptember 13. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Határozottan elítéli a román külügyminisztérium péntek reggeli közleményében az orosz hadsereg támadását a Fekete-tengeren gabonát szállító hajó ellen.

A közlemény szerint ez az esemény példátlan eszkalációt jelent abban a törvénytelen és indokolatlan háborúban, amelyet az Orosz Föderáció Ukrajna ellen indított.

A külügy azt is hangsúlyozta, hogy egy kereskedelmi hajó szándékos megtámadása a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése, és határozottan kérte az Orosz Föderációt, hogy hagyjon fel a kereskedelmi hajók elleni támadásokkal és tartsa tiszteletben az államok fekete-tengeri szabad hajózáshoz való jogát. Hozzátették még, hogy elítélik, hogy Oroszország megszegi az ENSZ Alapokmányát az ukrajnai infrastruktúra és az ukrán gabonaszállítmányok bombázásával, amivel egyébként a globális élelmiszerbiztonságot is fenyegeti.

Az orosz rakéta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtöki bejelentése szerint egy Egyiptomba ukrán gabonát szállító teherhajót ért el a Fekete-tengeren, miután már elhagyta az ukrán vizeket, írta a Reutersre hivatkozva az Agerpres.

A Reuters egyik forrása szerint a hajót „román vizeken”, a Duna fekete-tengeri torkolatának közelében érte találat. Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy az incidens Románia „tengeri gazdasági övezetében” történt. Az nem világos, hogy a szóvivő a román felségvizekre vagy Románia fekete-tengeri kizárólagos gazdasági övezetére utalt.

Irina Puşcaşu, a román tengerészeti hatóság szóvivője a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy nem román felségvizeken tartózkodott az a gabonát szállító hajó, amelyet Ukrajna állítása szerint az éjszaka folyamán orosz rakéta talált el.

A hajókövető adatok szerint az Aya nevű teherhajó utolsó ismert pozíciója a romániai Konstanca kikötője előtt volt, ahol megállt. Az athéni székhelyű üzemeltető, a VRS Maritime Services egyelőre nem reagált az esetre. Az incidenst Moszkva nem kommentálta.

A parti őrség ugyanakkor az Agerpres szerint csütörtök este közölte, hogy egy külföldi felségjelzésű, Románia felségvizein kívül, de az ország kizárólagos gazdasági övezetében tartózkodó polgári hajó kapitánya csütörtök hajnalban engedélyt kért a román hatóságoktól, hogy köthessen ki Konstancán, mivel robbanás történt a fedélzeten.

Az intézmény közleménye szerint az ukrajnai Cernomorszkból Isztambulba tartó hajó mintegy 30 tengeri mérföldre (kb. 55 kilométerre) volt a romániai Sfântu Gheorghe településtől, amikor a kapitánya rádióüzenetben közölte, hogy robbanás történt a fedélzeten, és kérte, hogy a keletkezett károk felmérését végezhesse a konstancai kikötőben.

A parti őrség közölte azt is, hogy a bajba jutott hajóhoz vezényelték a határrendészet egyik hajóját, de a személyzet nem kért segítséget a román hatóságoktól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!