Roxana Mînzatu PSD-s EP-képviselőt jelöli uniós biztosnak Marcel Ciolacu

2024. szeptember 2. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Roxana Mînzatu szociáldemokrata EP-képviselőt jelöli a Romániának járó uniós biztosi posztra Marcel Ciolacu – jelentette be a miniszterelnök.

Eredetileg Victor Negrescut javasolták a biztos pozícióra, de Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke női jelöltet preferált, így Ciolacu új jelöltet javasolt. A PSD együttes frakcióülése után a miniszterelnök sajtónak elmondta, hogy hamarosan elküldi a javaslatát az Európai Bizottság elnökének. Hozzátette: folytatja a tárgyalásokat Ursula von der Leyennel a román biztos portfoliójáról. A miniszterelnök közölte azt is, hogy egyetlen jelölt nevét küldi el Ursula von der Leyennek.

Nicolae Ciucă, a PNL elnöke szerint a szociáldemokrata európai parlamenti képviselőnél jobb jelöltet is javasolhatna Románia az Európai Bizottságba. „Vannak ennél jobb megoldások is” – nyilatkozta a sajtónak Nicolae Ciucă a PNL parlamenti frakcióinak együttes ülése előtt. A politikus kifejtette, hogy addig nem tud véleményt nyilvánítani a román biztosjelöltről, amíg nem derül ki, hogy milyen területért felel majd az Európai Bizottságban. Közölte: a PNL azt szeretné, ha Románia a bővítésért vagy a mezőgazdaságért felelős biztosi posztot kapná. Hozzátette: a kormánykoalíció azért nem nevezte meg eddig a jelöltjét, mert nem ismert, hogy milyen feladatok várnak rá a brüsszeli testületben.

A PNL alelnöke, Florin Roman azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Roxana Mînzatut egy jól felkészült technokratának tartja.

Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő hétfőn a parlamentben a sajtónak kijelentette, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egy női jelöltet kért Bukaresttől a Romániának járó uniós biztosi posztra.

A politikust arról kérdezték, hogy esélyes-e továbbra is erre a brüsszeli tisztségre. Válaszában Negrescu emlékeztetett arra, már csak Belgium és Románia nem tett hivatalos javaslatot a biztosi posztra. „Jelenleg tárgyalásokat folytatunk az Európai Bizottság elnökével a nemek közötti egyensúlyról. Ursula von der Leyen elnök asszony tudomásom szerint egy női jelöltet kért Romániától, hogy megpróbálja elérni ezt a paritást az Európai Bizottságban” – magyarázta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy jómaga ezek szerint nem felel meg Ursula von der Leyen kritériumainak.

A politikus hangsúlyozta, hogy támogatni fogja Marcel Ciolacu kormányfő javaslatát, bárki lesz a jelölt. Arra a kérdésre, hogy Roxana Mînzatu alkalmas-e az uniós biztosi tisztségre, Negrescu kijelentette: a válaszhoz előbb tudnia kellene, hogy milyen területért felel majd a román biztos az Európai Bizottságban. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy gazdasági jellegű portfoliót akar Románia számára.

Roxana Mînzatu, a PSD képviselője elsősorban európai uniós alapokra szakosodott szakember, aki politikailag kevésbé ismert és eddig nem volt részese nyilvános botrányoknak. 2019-es vagyonnyilatkozata alapján férje a Brassói Regionális Vámigazgatóságon dolgozik.

Mînzatu politikai tudományokból szerzett diplomát angol nyelven. Többéves tapasztalattal rendelkezik az európai uniós vissza nem térítendő alapok megszerzésében, ahol tanácsadóként és projektmenedzserként dolgozott. 2019-ben az Európai Alapok Minisztériumának minisztere is lett a Dăncilă-kormányban.

Románia célja egy jelentős gazdasági portfólió megszerzése az Európai Bizottságban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!