Idén is Kolozsvár a legjobb egyetemváros Romániában

2024. június 19. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvár lett Románia legjobb egyetemvárosa a brit Quacquarelli Symonds (QS) kedden közzétett idei rangsora szerint – számolt be a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

A közlemény szerint Kolozsvár a múlt évhez képest két pozíciót javítva a 135. helyet szerezte meg a több mint 160 várost (a QS oldalán 150-et ír – szerk.) összesítő világranglistán. Bukarest idén a 143. lett a rangsorban.

A QS szakemberei több szempont alapján értékelték a városokat: az ott működő egyetemek rangsorbeli helyezése, a hallgatói összetétele, megfizethetősége, a vonzósága a diákok számára, a munkáltatói aktivitás, illetve a diákok véleménye. Olyan mutatókat néztek ezeken belül, mint például, hogy hány egyetem szerepel a városból a QS rangsoraiban, a város lakosságának hány százaléka diák, közülük mennyi külföldi, mennyire befogadó a város és az ország, mennyire biztonságos, milyen a fiatalok foglalkoztatottsága a városban, mit gondolnak a munkaadók a városban végzett diplomásokról, illetve a felmérésükön hány diák jelölte azt meg, hogy ott szeretne tanulni. Megnézték a légszennyezettségi mutatókat, a tandíjak nagyságát, és a megélhetési költségeket is (amik egy nyugati városhoz képest nyilván olcsóbbak), valamint arra is kíváncsiak voltak, hogy a diákok mennyire tartják fenntarthatónak, sokszínűnek és barátságosnak az adott települést, illetve hány százalékuk szeretne maradni a városban a diploma megszerzése után.

London lett a leginkább diákbarát város, majd Tokió, Szöul, München, Melbourne, Sydney, Párizs, Zürich, Berlin és Montreal következik az első 10-ben. Magyarországról egyetlen város került be az összesítésbe, Budapest a 63. helyre került. Kolozsvár előtt közvetlenül a texasi Dallas szerepel, míg utána a koreai Busan városa következik. A legjobbnak értékelt London 100 pontot kapott, Budapest 70.8 ponttal érte el a helyezését, Kolozsvárt 48,8 pontra értékelték összességében, míg Bukarestet 46 pontra.

A romániai városok elsősorban a megfizethetőség szempontjából tudtak remekelni, hiszen a néha-néha felbukkanó horrorárak ellenére is sokkal olcsóbbak, mint egy nyugat-európai egyetemi város. Kolozsvár a 150-es listán összességében a 11. legolcsóbb egyetemváros lett, míg Bukarestet a 16. helyre tették. Nyugat-Európához képest még Budapest se nagyon drága, a 44. helyre sorolták.

A romániai városok az egyetemi rangsorok tekintetében teljesítettek a leggyengébben, ami azzal is összefügg, hogy Kolozsvárról például csak a BBTE-t és a Műszaki Egyetemet rangsorolja a QS. Kolozsvár a 150-es listán – amit ebből a szempontból Szöul vezet – a 147., míg Bukarest a 148. helyre került. Budapest pedig a 121. az értékelt városok között.

Közleményében a BBTE emlékeztetett arra, hogy Kolozsvár a harmadik egymást követő évben érte el a legjobb helyezést a romániai egyetemvárosok közül a QS listáján. Korábban szerepelt még Temesvár és Iași is az összesítésekben, de idén azok nem fértek fel a 150-es listára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!