Ismét veszekszik a PNL és a PSD, de a választások után továbbra is együtt szeretnének kormányozni

2024. augusztus 26. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilatkozatháborúba kezdettek a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői, de attól még a választások után együtt szeretnének kormányozni. Már a PSD szombati kongresszusán elkezdték a párt politikusai támadni a PNL-t, hétfőn azt a liberálisok szóvivője is visszaszólt.

A PNL szóvivője, Ionuţ Stroe hétfőn úgy fogalmazott, hogy a koalíciós partnerüknek „a vérében van az agresszivitás és az arrogancia”. A B1 TV-nek nyilatkozó politikus kifejtette: a liberálisok megfizették az árát annak, hogy együtt kormányoznak a szociáldemokratákkal, de ezt az áldozatot vállalták, mert az országnak stabilitásra van szüksége. Ám szerinte az utóbbi időben a PSD agresszívé és arrogánssá vált.

„Őszintén szólva nem értem, mi értelme van a PNL elleni támadásoknak, ezek szerintem inkább egy konkrét politikai program vagy választási ajánlat hiányát leplezik. Arra számítottam, hogy Marcel Ciolacu és a PSD megoldásokat kínál a választóknak. Miként lehet úgy bizalmat kérni az emberektől, hogy közben a koalíciós partnert támadod? Ez számomra érthetetlen” – fogalmazott Stroe.

A szóvivő hozzátette, hogy a PNL arányosan fog válaszolni a PSD részéről érkező támadásokra és provokációkra. Megjegyezte, hogy szerinte a szociáldemokraták támogatottsága fogja megsínyleni, ha továbbra is ennyire agresszíven viszonyulnak a liberálisokhoz.

A PSD szóvivője, Lucian Romaşcanu szintén a B1 TV-nek nyilatkozva kijelentette: a PSD csupán a Marcel Ciolacu miniszterelnök elleni támadásokra reagál. Emlékeztetett arra, hogy a szociáldemokraták soha nem támadták Nicolae Ciucát, amikor a PNL elnöke volt a kormányfő. Az Agerpres összefoglalója szerint a PSD szóvivője úgy fogalmazott, hogy „egy kicsit vissza kellene fogniuk” a diskurzusukat, hogy „ne égessék fel az összes hidat” a szociáldemokratákkal való kapcsolatukban.

„Mindenesetre kár lenne felégetni a közöttünk lévő hidakat. Meglátjuk, hogy a szavazók decemberben milyen parlamenti többségről döntenek, de le kell tudnunk egy asztalhoz ülni” – mondta a PSD szóvivője.

Az arroganciával kapcsolatos liberális vádak Romaşcanu szerint kampánycélúak. Felidézte, hogy idén tavasszal a PNL jelentős segítséget kapott a PSD-től, amikor a két párt közös európai parlamenti jelöltlistákról döntött. „Akkor számukra minden rendben volt, most pedig úgy viselkednek, mintha békát kellene nyelniük” – jelentette ki a liberálisokról.

A politikustól megkérdezték az újságírók: mi a magyarázata annak, hogy a PSD szombati kongresszusának felszólalói a PNL-t támadták, és a szélsőséges pártokat, például a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) meg sem említették. Romaşcanu kifejtette, hogy a PSD azokkal szemben foglal állást, akik korábban az ország sorsáról döntöttek. „Nem emlékszem, hogy az AUR valaha is kormányon vagy hatalmon lett volna” – jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy a kampányban a koalíciós pártok politikai ellenfelek lesznek, ami feszültségekkel jár majd, de szerinte a PSD-PNL-kormánynak végig kell vinnie a mandátumát. A szóvivő kijelentette, hogy a parlamenti választások után PSD számára továbbra is a liberálisok jelentik majd az első számú opciót egy kormánytöbbség kialakítására. Hozzátette, szerinte még korai erről jóslatokba bocsátkozni, mert sok múlik majd a választások eredményén. A PSD vezetése mindenesetre úgy gondolja, hogy nagyon jó eredményt fognak elérni.

Nemcsak Romaşcanu nyilatkozta azt, hogy a választások után együtt kellene majd kormányozzanak, hanem Marcel Ciolacu is. A miniszterelnök a PNL-vel kötött koalíció folytatását látja az egyetlen lehetőségnek a választások után.

A PSD székházánál nyilatkozó politikus kifejtette, hogy Romániának december 21. után új kormánya lesz, amelyik várhatóan december 23-án fog megalakulni. Hozzátette: azt szeretné, hogy a jövő évi költségvetést közvetlenül a választások után fogadja el a parlament. Ciolacu elmondta, az előző, kizárólag jobboldali pártokból álló kormány bebizonyította alkalmatlanságát. Felidézte, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség miniszterei „nem jártak be dolgozni”, és egymást érték a botrányok az akkori koalícióban. „Szerintem óriási különbség van a jelenlegi kormány és a jobboldali kormány között” – jelentette ki. Ezért úgy gondolja – tette hozzá –, hogy a PSD számára a PNL-vel való koalícióra lépés az egyetlen lehetőség a választások után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!