Közzétették a pótérettségi eredményeit

2024. augusztus 26. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délben az oktatási minisztérium közzétette a pótérettségi előzetes eredményeit – írja az Edupedu. Óvásokat 18 óráig lehet benyújtani a vizsgaközpontokhoz a linkelt formanyomtatvány kitöltésével, míg a végső eredményeket augusztus 30-án hozzák nyilvánosságra.

AZ EREDMÉNYEK ITT ÉRHETŐK EL!

Az őszi pótérettségire 33 676 diák jelentkezett, nagyjából kétharmaduk idén végezte a középiskolát, míg harmaduk a korábbi években. Mindenki nem kellett mindenből érettségizzen, adott esetben csak abból, amiből korábban nem írta meg az 5-öst. A portálon közzétett adatok szerint összesen 27968 diák vett részt végül az érettségin, és 8206-an teljesítették a sikeresség feltételeit.

A minisztérium tájékoztatása szerint a résztvevő diákok 29,3 százalékának sikerült a pótérettségije. (Korábban az Edupedu alapján azt írtuk, hogy 24,4 százalékuknak sikerült a pótérettségije, ami jelentős elmaradás a korábbi évekhez képest, de ez a sikeresen érettségizők és az érettségire beiratkozott diákok aránya, míg a minisztérium a résztvevő diákok alapján számít sikerességet.) 2023-ban a pótérettségire jelentkező diákok 29,8 százalékának, 2022-ben 32,5 százalékának, 2021-ben 30,3 százalékának, míg 2020-ban 31,5 százalékának sikerült az érettségivizsga úgynevezett őszi időszaka. Legutóbb 2016-ban volt 25 százalék alatt a sikeresen pótvizsgázók aránya.

Az idei végzősök esetében 31,2 százalék volt a sikeresen pótérettségizők aránya, míg a korábbi évfolyamokról visszairatkozók esetében 25,4 százalék.

Kovászna megyében 22,6 százalék, Hargitában pedig 22,7 százalék a sikeresen pótérettségizők aránya, ami mindkét megyében jelentős előrelépés a tavalyi eredményekhez képest. Kovászna megyében 3,1 százalékponttal, míg Hargita megyében 2 százalékponttal jobbak az eredmények. Maros megyében a pótérettségizők 24,5 százalékának sikerült a vizsgája, ami 1,4 százalékponttal elmarad a tavalyi pótvizsga eredményeitől. A tavalyhoz képest még Szatmár megyében jelentős a javulás, ott is 3,1 százalékponttal jobb a sikerességi arány, mint 2023 őszén, és 27,3 százalék. Ha csak az idei végzetteket nézzük, akkor még látványosabb Hargita, Kovászna és Szatmár megye idei jobb teljesítménye a tavalyi frissen végzettek pótvizsgaeredményéhez képest. Kovászna megyében 6 százalékponttal, Hargita megyében 3,2 százalékponttal, míg Szatmár megyében 4,4 százalékponttal teljesítettek jobban az idei frissen végzettek.

Az érettségi diploma megszerzéséhez egy diáknak teljesíteni kell a kompetenciafelmérőket, részt kell vennie az összes írásbeli vizsgán, és valamennyi tantárgyból legkevesebb 5-ös osztályzatot kell kapnia úgy, hogy a jegyek átlaga elérje a 6-ost.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!