Évek óta lehet tudni, hogy nem biztonságos a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium épülete

2024. augusztus 23. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Évek óta lehet tudni, hogy nem biztonságos a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium épülete, de mindeddig nem sikerült megoldani a felújítását, mert nem tudtak megegyezni a város előző polgármesterével – közölte Puskás Bálint, a tulajdonos Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány alelnöke a Marosvásárhelyi Rádióval.

Puskás a rádiónak úgy fogalmazott, hogy az Unirea Főgimnázium főépülete van a legrosszabb állapotban, ugyanis „az épület strukturális ellenállóképessége rossz”. A Státus Alapítvány alelnöke, egykori alkotmánybíró elmondása szerint ugyanakkor ez egyáltalán nem újdonság, már egy korábbi, 8-10 évvel ezelőtt végzett felmérés is azt az eredményt hozta, hogy rossz állapotban van az épület, és fel kell azt újítani. Már akkor is értesítették az illetékes intézményeket erről, de nem történt előrelépés az ügyben.

Elmondta, a tavaly decemberben Székelyudvarhelyen történt falomlás után ismét egy szakfelmérést kértek az épületről, és ennek az lett az eredménye, hogy a főépületben nem biztonságos tanítani. Puskás elmondta, erről egy hivatalos átiratban értesítette az önkormányzatot, a tanfelügyelőséget, az iskola vezetőségét és az építészeti felügyelőséget is. „Mi arra kértük az illetékeseket, hogy keressenek más megoldást a 2024/2025-ös tanévre, ha nem kapnak, akkor saját felelősségükre a gyerekek épségét kockáztathatják, de mi nem vállalunk semmi felelősséget” – mondta az egykori alkotmányjogász, aki szerint az ő szempontjuk az, hogy ki kell költöznie az iskolának.

Puskás elmondása szerint már korábban is kérték az önkormányzatot, hogy közös erővel – EU-s forrásokat megpályázva, illetve helyi alapokból – újítsák fel az épületet, mint ahogy azt korábban tették Csíkszeredában, illetve részben Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen is, de az előző polgármesterrel, Dorin Floreával nem sikerült megegyezni, mert Florea „az épület hagyományos stílusát megváltoztatva” akarta felújítani, míg a műemlékvédelmi előírások szerint azt csak az eredeti formájában lehet. Puskás szerint lehetetlenné tették, hogy eredményeket érjenek el „úgy az iskola (II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum – szerk.) megalapításában, mind az épület rendbetételében”. A Státus Alapítvány alelnöke szerint a mostani polgármesterrel, Soós Zoltánnal is egyeztettek a felújításról, de nem pályázhattak állami pénzre, mert „a törvény úgy volt megfogalmazva, hogy egyházi intézmények nem kaphatnak”.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal korábban azt közölte, hogy a tanfelügyelőséggel és az Unirea Főgimnázium vezetőségével közösen keresik a megoldást arra, hogy a diákok és a tanárok oktatási tevékenysége biztonságos körülmények között folytatódjon, és leszögezték, hogy az Unirea Főgimnázium ebben az épületben kezdi a 2024-2025-ös tanévet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!