A magyar kormány a Sapientia újabb kolozsvári belvárosi ingatlanának a felújítását támogatja

2024. augusztus 23. – 16:32

A magyar kormány a Sapientia újabb kolozsvári belvárosi ingatlanának a felújítását támogatja
Forrás: Google Utcakép képernyőmentés

Másolás

Vágólapra másolva

A Sapientia EMTE újabb kolozsvári belvárosi ingatlanának felújítását támogatja a magyar kormány – jelentette be Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter pénteken. A Jókai / Napoca utca 5. szám alatt található ingatlan felújításához 560 millió forinttal járulnak hozzá.

Az MTI összefoglalója szerint a műemléképület korszerűsítése után a Makovecz-program vendégtanárainak és a szakkollégiumoknak biztosít majd otthont.

„Nekünk az a feladatunk, a küldetésünk, hogy a magyar fiatalok a Kárpát-medencében egyszerre legyenek versenyképesek és őrizzék meg a magyar identitásunkat” – idézi a minisztert az MTI.

Az ingatlan udvarán tartott sajtótájékoztatón Kató Béla erdélyi református püspök, a Sapientia Alapítvány elnöke kijelentette: a kolozsvári, erdélyi magyarság csak az intézményeiben maradhat meg. „Tehát nekünk kellenek ilyen szigetek, területek, várak (...), ahol önmagunk lehetünk” – fogalmazott. Emlékeztetett, hogy az egyetem Marosvásárhelytől eltérően Kolozsváron nem tudott egyetlen helyen egyetemi campust alapítani, így a belvárosban vásárolt meg több ingatlant. Aláhúzta: a magyar közösség „otthon van” ezekben, együtt azokkal, akik ugyanazt a nyelvet beszélik, kultúrát képviselik. „Egy párhuzamos társadalmat is építünk, amelyik azonban nem egy elzárt gettó, hanem mindegyik épületen van kapu, ezen is. Ki és be lehet járni rajta” – mondta a püspök.

Kató Béla szerint a gyakori váddal ellentétben „nem a budapesti politika akarja megvenni, befolyásolni, irányítani” az erdélyi magyarok életét, hanem az erdélyi magyar közösségnek vannak céljai, tervei, programja, és ehhez kéri a magyar kormány támogatását.

Kató Béla, Hankó Balázs és Tonk Márton tájékoztatja a meghívott sajtót – Fotó: Hankó Balázs Facebook oldala
Kató Béla, Hankó Balázs és Tonk Márton tájékoztatja a meghívott sajtót – Fotó: Hankó Balázs Facebook oldala

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora elmondta: az ingatlant 2021-ben vásárolta meg a Sapientia Alapítvány a magyar kormány támogatásával, és önerőből tataroztatta a főhomlokzatát, hajtott végre javításokat rajta.

A Sapientia EMTE-nek négy belvárosi ingatlanja van Kolozsváron, amit a magyar kormány támogatásával tudott megvásárolni, felújítani vagy felépíteni. Ilyen a Bocskai István szülőház a Mátyás király utcában, ahol most az egyetem rektori hivatal működik, a Tordai út elején felépített ingatlan, valamint az egykori Melody-szálló, aminek a megvásárlását a néptánc szak beindításával indokolták (és a felújítás után már nem tették vissza az ikonikus neonreklámját), illetve a Jókai utca 5. szám alatt található ingatlan, amiben – épp a Sapientia jóvoltából – a KMDSZ irodája működik.

Tonk elmondása szerint a Jókai utca 5. szám alatti ingatlan beszerzését egy 2018-as kormányhatározat tartalmazta a Makovecz-programhoz társult lakásvásárlási program elemeként. A 2000 négyzetméter alapterületű kétszintes épületben vendégtanári lakásokat alakítanak ki a Makovecz-program keretében fél évig vagy egy évig Kolozsváron tartózkodó egyetemi oktatók számára, és a szakkollégiumok is itt kapnak helyet.

A munkálatok a 19-20. század fordulóján épült kétszintes ingatlan eredeti állapotába való helyreállítását célozzák. Mivel előre nem látható gondok is felmerülhetnek, az illetékesek nem mertek pontos határidőt mondani a munkálatok befejezésére. A belvárosi ingatlant egy neves kolozsvári magyar professzor családjától vásárolta meg az alapítvány.

Tonk Márton elmondta: az ingatlant megvásárlása óta saját erőből tartja fenn az egyetem, és a jövőben is a bérlemények révén szeretné működtetni. Közölte: jelenleg az erdélyi magyar magánegyetem éves költségvetésének 75 százalékát biztosítja a magyar kormány, a fennmaradó 25 százalékot más bevételi forrásokból teremtik elő, és utóbbi számot a jövőben tovább szeretnék növelni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!