Hátrányosan érinti a látássérülteket az új nyugdíjtörvény, tüntetni készülnek

2024. augusztus 22. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 60-80 százalékkal is csökken a havi jövedelme a látássérült nyugdíjasoknak, kongatta meg a vészharangot a Romániai Látássérültek Egyesülete. Bár az új nyugdíjtörvény értelmében továbbra is megkapják majd az eddigi nyugdíjukat, az összeget akár évekig nem igazítják majd az inflációhoz.

„A járulékalapú elv alapján bevezetett új nyugdíjszámítási képlet szerint a törvény hatálybalépése után (360/2023. sz. törvény, 2024. szeptember 1-jétől) nyugdíjba vonuló látássérültek nyugdíja jelentősen alacsonyabb lesz, mint azoké, akik korábban mentek nyugdíjba, és a 263/2010. sz. törvény rendelkezései alapján részesülnek a járadékban. Hasonlóképpen azok is érintettek, akiknek már van nyugdíjazási határozatuk, mivel nyugdíjukat a 2024. augusztusi összegre fagyasztják be. Ez az összeg az új törvény értelmében mindaddig fennmarad, amíg az újraszámított nyugdíj összege el nem éri a jelenleg folyósított nyugdíj szintjét” – idézi a G4media a levelet, amelyet a Romániai Látássérültek Egyesületének Szatmár megyei fiókja küldött egy parlamenti képviselőnek.

A Romániai Látássérültek Egyesületének Kolozs megyei fiókja Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a nyugdíjas korú látássérültek havi járadéka akár 80 százalékkal is kevesebb lesz az érintettektől érkezett panaszokból ítélve.

Az egyesület szerint a látássérült munkavállalók ledolgozott éveiért járó plusz juttatást meg kellene duplázni az egyenlőtlenségek csökkentésére. Jelenleg a legsúlyosabb látássérültek minden ledolgozott évért fél nyugdíjpontot, a következő kategória pedig negyed nyugdíjpontot kap.

„Általában ezeknek a fogyatékkal élőknek alig sikerül elérniük a normál járulékfizetési időszak egyharmadát, és így nyugdíjba vonulni, ahogy azt a törvény lehetővé teszi számukra, ha pedig csak a járulékfizetésért kapott pontok maradnának meg számukra, nyugdíjuk nagyon alacsony lenne, az így kapott összeg még a rokkantsági nyugdíjnál is alacsonyabb lenne, amely jelenleg 1281 RON” – hívta fel a figyelmet az egyesület.

Mint írják, Romániában jelenleg mintegy 90 ezer látássérült él. Korábban is számtalanszor jelezték a döntéshozóknak, hogy nagyon fontos lenne megtartani a plusz nyugdíjjárulékot ennek a kategóriának, tették hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!