Tüzet és áramkimaradását is okozott a vihar Romániában

2024. augusztus 18. – 11:22

Tüzet és áramkimaradását is okozott a vihar Romániában
A Prahova megyei hegyimentők képe a tűzről – Fotó: Salvamont Prahova Facebook oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Áramkimaradást, tüzet és fennakadást is okozott a vonatközlekedésben az országban a szombat este, illetve vasárnap virradóra lecsapott vihar. A hegyimentők azt javasolják, most senki sem próbálja megközelíteni a Moldoveanu-csúcsot.

A szombat kora este Hargita megyében végig vonuló vihar miatt egy időre mintegy 1250 személy maradt áram nélkül Lóvész, Székelyszentmihály, Ajnád és Vacsárcsi településeken. Csíkszeredában az elárasztott pincék miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Nem csak Hargita megyében okozott problémákat az időjárás, a G4Media összefoglalója szerint a Bucsecs-hegységben, a Bazsarózsák völgyében villámcsapás miatt gyulladt ki a növényzet. A Prahova megyei hegyimentőknek – a helyszín nehéz megközelíthetősége miatt – helikopterek bevetetését kérték az oltáshoz.

Arad megyében a vasúti közlekedésben okozott fennakadásokat a vihar. Szombatról vasárnapra virradóra az erős széllökések ágakat törtek el, vezetékeket rongáltak meg. Egy időre teljesen áram nélkül maradt a Máriaradna és Tótvárad közötti vasútszakasz, ami miatt jelentős késések alakultak ki, elfordult, hogy egy-egy szerelvény több mint négy órás késéssel közlekedett. A vihar tönkre tette a Temesvár–Kolozsvár–Iași útvonalon közlekedő IR 1765-ös járat mozdonyának áramszedőjét is, ami miatt a szerelvény több mint egy órás késéssel közlekedett. Az Arad–Craiova–Bukarest–Konstanca–Mangalia útvonalon közlekedő IR 1922-es vonat pedig összesen 255 perc késést halmozott fel, és ennek nagy részét a vihar miatt.

A viharban lezúduló nagy mennyiségű eső miatt áradások voltak a Fogarasi-havasokban, és járhatatlanná vált a Moldoveanu-csúcsra vezető egyik hegyi útvonal. Az Argeș megyei hegyimentők azt javasolják, hogy senki se próbálja most megközelíteni a csúcsot, és ők jelenleg azon dolgoznak, hogy azokat, akik fennrekedtek a havasokban, sikeresen kimenekítsék. Sabin Cornoiu, a Salvamont Románia vezetője a Digi24 televíziónak azt mondta, hogy az utóbbi idők legnagyobb ilyen jellegű eseménye, amikor túrázók ragadnak a hegyekben.

Az Argeș megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint Nucşoara község területén vált járhatatlanná a Burnei esztena és a Moldoveanu-csúcs felé vezető út, miután az áradás fákat sodort el és az erdei út egy nagyobb szakaszon beomlott.

A hegyimentők vezetője szerint az a hegyi út rongálódott meg, amelyen a legkönnyebben megközelíthető a Moldoveanu-csúcs, és azt reméli, hogy nincs sok autó fent, mert azok néhány napig most biztosan ott maradnak, a hegyimentők ugyanis elsősorban az emberek evakuálására koncentrálnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!