Orosz propaganda által terjesztett álhír, hogy ukránok felgyújtottak egy romániai üzemanyagraktárt

2024. augusztus 7. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan álhír terjed a közösségi médiában, főleg az orosz propagandaoldalakon keresztül, hogy ismeretlenek egy csoportja felgyújtott az Ilfov megyei Bragadiruban egy üzemanyagraktárt – írja a Védelmi Minisztérium tájékoztatása alapján a Libertatea hírportál. A tárca hangsúlyozza, hogy a híresztelés egyáltalán nem igaz.

Kifejtik, hogy a megosztások – értelemszerűen hamisan – azt sugallják, hogy a klipben szereplő „raktárt” egy ukrán menekültcsoport gyújtotta fel, amely elégedetlen volt az Ukrajnának nyújtott európai támogatás csökkenésével. Azt is állítják a megosztásokban, hogy ehelyett a román hatóságok hivatalosan azt közölték a fiktív incidensről, hogy egy rövidzárlat okozta a tüzet. A védelmi minisztérium közlése szerint ebből semmi sem igaz.

Ahogy az sem, amit az egyik YouTube-csatornán keresztül próbálnak sugallni, hogy a román sajtó állítása szerint a feltételezett üzemanyagraktárban az ukrán fegyveres erőknek szánt üzemanyagot tároltak volna.

A védelmi tárca az Inforadaron keresztül tisztázza, hogy a közösségi médiában terjesztett „incidenssel” kapcsolatos összes információ teljes mértékben hamis.

  • A megosztott felvétel NEM Bragadiru városában vagy Románia területén lévő más helyszínen forgatták;
  • A romániai hatóságok NEM jeleztek tűzesetet az országunk területén található üzemanyagraktárak egyikében sem;
  • A román sajtó NEM közölt ilyen információkat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!