A Tate testvérek tovább rázzák a pofonfát, arról posztoltak, hogy útszéli medvéket etettek

2024. augusztus 7. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Andrew Tate, akit testvérével, Tristannal együtt bűnszervezet létrehozásával, emberkereskedelemmel, nemi erőszakkal valamint egyéb erőszakos cselekedettel vádolnak ismét szembe megy a romániai törvényekkel. Kedden arról posztolt videót az X-en, hogy a testvére kolbásszal eteti az útszéli medvéket, márpedig azt szigorúan tilos.

A félperces felvételen az látható, hogy az egyik sportautójukkal egy útszélén ülő medve mellé húznak, majd Tristan néhány vékony kolbászt dob az állatnak, ami megesz azt. Közben kétszer egyikük azt mondja, hogy „urs” (medve), mintha szólítaná az állatot.

Romániában a hatóságok rendszeresen felszólítják az embereket, hogy ne etessék a medvéket, ne közelítsék meg őket és ne próbálják meg lefényképezni őket (esetleg közös képet készíteni velük). Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter korábban azt is bejelentette, hogy videómegfigyelő rendszert telepítenek a Transzfogarasi útra a medvéket etetők kiszűrésére. Azok, akik etetik az állatokat 5000 lejes büntetést kockáztatnak.

A környezetvédelmi minisztérium olyan törvénymódosítást is kezdeményez, ami lehetővé teszi a helyi hatóságoknak, hogy kamerák felvételi alapján bírságot szabjanak ki.

Környezetvédők arra is figyelmeztetnek, hogy a medvék etetésével az emberek nagy kárt okoznak az állatoknak, mivel már nem lesznek képesek a vadonban megélni.

„Abban a pillanatban, hogy egy medve hozzászokik a könnyen megszerezhető táplálékhoz, és különösen ezek a medvék, amelyek koldusokká válnak, leszoknak arról, hogy a vadonból szerezzenek táplálékot. Ha pedig bocs koruktól ezt az életmódot folytatják, meg sem tanulják, hogyan kell a természetből táplálékot szerezni. És amikor az út közelében nem lesz már több ingyen élelem, a szegény medvének nem lesz más választása, mint hogy pontosan ugyanazt az élelmet keresse, amin felnőtt, és akkor a településekre jönnek, a kukákhoz, vagy épp behatolnak a háztartásokba. Elkezdik keresni az ember közelségét. Ráadásul vadászat hiányában olyan generációk nőttek fel, amelyek nem tanulták meg, hogy félniük kell az embertől. (...) Abban a pillanatban, hogy egy medve hozzászokik az ember jelenlétéhez, azaz habituálódik, problémás medvévé válik. Az egyetlen megoldás az áttelepítés, de tudomásom szerint az áttelepítés nem más, mint a probléma áthelyezése egyik helyről a másikra. Vagy pedig medvemenhelyre kerül, ami az egyetlen módja annak, hogy életben maradjon, de ha nem, akkor végül is ki kell emelni az élőhelyéről, azaz le kell lőni. Sajnos nincs más megoldás. Ha egyszer megtanult egy dolgot, újra és újra megismétli, mert ez a könnyebb megoldás. Ha etetjük, azzal nyomorúságos életre ítéljük őket” – nyilatkozta korábban Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület igazgatója az Agerpresnek.

A másik ok, amiért nem jó, ha a medvéket etetik, az, hogy bármikor támadhatnak, és aki eteti őket, az óriási veszélynek teszi ki magát, hiszen előfordult már, hogy a medvék megrongálták a turistákat vagy a helyieket szállító autókat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!