Ciolacu és Geoană közös vacsoráján pörög a román sajtó

2024. július 31. – 12:45

Ciolacu és Geoană közös vacsoráján pörög a román sajtó
Marcel Ciolacu és Mircea Geoană együtt vacsoráztak – Fotó: Képernyőmentés az Antena3 hírműsorából

Másolás

Vágólapra másolva

Az Antena 3 hírtelevízióban bemutatott felvételek szerint együtt vacsorázott hétfő este Bukarestben Marcel Ciolacu és Mircea Geoană, akik várhatóan mindketten indulnak az elnökválasztási kampányban, az utóbbi időben ellenfélként is kezelték egymást a nyilatkozataikban, bár korábban az elemzők még azt tartották valószínűnek, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem jelenlegi elnökét, Ciolacut indítja jelöltként, hanem Mircea Geoană mögé sorol be.

Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Mircea Geoană, az alakulat volt elnöke, a NATO főtitkárhelyettese több más politikussal együtt Marius Tucă újságíró születésnapi vacsoráján vett részt az Antena 3 szerint.

Victor Ponta volt miniszterelnök, aki szintén jelen volt a vacsorán, az Antena 3-nak később azt nyilatkozta, hogy semmi esetre sem politikai jellegű találkozóról volt szó. „Teljesen normálisnak tartom, hogy ez emberek születésnapokat ünnepeljenek. Akkor sem mesélném el, hogy mi hangzik el egy magánjellegű találkozón, ha megkínoznak, mert ez ízléstelen lenne” – jelentette ki a politikus, aki korábban szintén volt a PSD elnöke. Végül mégis elárulta, hogy Geoană és Ciolacu váltott néhány szót David Popovici úszó olimpiai aranyérméről.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke, Rareş Bogdan azt mondta, nem lepte meg a politikai ellenfelei közötti találkozó, hiszen „Geoană úr csak megpróbálja elmagyarázni, hogy tiszta lapokkal indul, de ő egy régi vágású politikus, vezette a PSD-t, volt elnökjelölt, tehát ez nem más, mint a jelenlegi elnök és a volt elnökök találkozója”.

Geoană és Ciolacu potenciális államfőjelöltségére utalva Rareş Bogdan hozzátette: „Nincs akkora szerencsénk, hogy minden szociáldemokrata ugyanabban a politikai projektben egyesüljön, mert ha így történne, meggyőződésem, hogy Ciucă úr mögé zárkózna fel a teljes jobboldal”. Rareş Bogdan szerint a PNL elnöke a legnagyobb valószínűség szerint Marcel Ciolacuval áll majd szemben a választás második fordulójában, aki mögé várhatóan besorolnak majd a baloldali vezetők.

Mircea Geoană és Marcel Ciolacu közös vacsorája azért is keltette fel a sajtó érdeklődését, mert az utóbbi időben kölcsönösen támadták egymást a nyilvános térben. Ciolacu nyilvánosan kérdőre vonta Geoanát, hogy mit tett Romániáért a NATO főtitkárhelyetteseként, Geoana pedig azzal vágott vissza, hogy ez nem Ciolacu dolga, aki inkább arról kellene beszéljen, hogy mit tett miniszterelnökként az országért. Hivatalosan még egyikük sem jelentette be, hogy indul az államfőválasztáson, Geoană azonban világossá tette, hogy amennyiben indul, akkor független jelölt lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!