PNL: az autonómiatörekvések csak távolítják a kormányzástól a romániai magyarokat

2024. július 29. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Minél közelebb kerülnek az autonómiához, annál távolabb lesznek a leendő kormánytól” – jelentette ki a romániai magyarokra utalva vasárnap Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője a News.ro szerint. Stroe arra reagált, hogy Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter, az RMDSZ szenátora Tusványoson arról beszélt, hogy „biztos vagyok benne, hogy amikor tíz év múlva találkozunk ismét, közelebb leszünk az autonómiához”.

„Úgy értettem, hogy a volt környezetvédelmi miniszter azt mondta, egyre közelebb kerül az autonómia témájához. Azt most nem veszem figyelembe, hogy ez a téma több mint 30 éve semmi jót nem hozott az interetnikai kapcsolatok fejlődésében, sőt, ez volt az egyetlen, ami feszültséget keltett. Nem térek ki arra sem, hogy ennek a témának köszönhetően betonozták be magukat egyesek a parlamentbe. De alapjában véve ez egész egyszerűen az RMDSZ örökös választási témája” – fogalmazott a PNL szóvivője.

„Ez az ő választásuk, de egy dologról biztosíthatom Barna urat. A PNL szempontjából minél közelebb kerülnek az autonómia témájához, annál távolabb kerülnek attól a jövendőbeli kormánytól, amelyről Tusnádfürdőn beszélt. Tiszteljük az országunkban élő magyarokat, ahogy minden Románia területén élő nemzetet, és elvárjuk, hogy Tánczos Barna úr is tartsa tiszteletben Románia Alkotmányát és a románokat” – mondta Stroe.

Tánczos Barna úgy fogalmazott, hogy az RMDSZ célja ismét kormányra kerülni a 2024-es parlamenti választások után és hogy ezzel a romániai magyarok közelebb kerülnek az autonómiához. „Igen, biztosan közelebb leszünk az autonómiához, mert az önrendelkezés nem olyasmi, amitől menekülni kellene, ez egy európai gyakorlat, amelynek évtizedes hagyománya van az Európai Unió bizonyos tagországaiban” – idézte a szenátort a News.ro.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!